Gemeente Alphen aan den Rijn

Gemeente komt tegemoet aan wensen sportverenigingen

Uit de inspraakreacties blijkt dat sportverenigingen begrip hebben voor het feit dat er een transparant en uniform tarievenstelsel komt. Dat de huuropbrengst van de binnen- en buitensportaccommodaties 200.000 meer op moet brengen, vinden zij te ver gaan. Om tegemoet te komen aan de wens van de sportverenigingen, stelt het college van burgemeester en wethouders de raad voor een andere invulling te geven aan de taakstelling voor sportverenigingen. Dit betekent dat de meeropbrengst aan huur voor de binnen- en buitensport wordt verlaagd van 200.000 naar 63.000.

Inspraakreacties
Sportverenigingen hebben aangegeven dat zij in deze economische situatie te maken hebben met teruglopende sponsorinkomsten en uitgestelde contibutiebetalingen. Zij zien geen andere mogelijkheid dan de hogere lasten voor huur van de sportaccommodatie gedeeltelijk door te berekenen aan hun leden. Volgens de verenigingen kan dit betekenen dat leden hun lidmaatschap zullen opzeggen. Daarnaast vinden zij het onredelijk dat het onderwijs geen bijdrage levert aan de taakstelling van 200.000, terwijl de scholen wel gebruik maken van de binnensportaccommodaties.

Nieuwe invulling taakstelling
Wethouder Michel du Chatinier (sport) vindt dat sporten betaalbaar moet blijven. Daarom hebben wij in juni 2009 al besloten het nieuwe tarievenstelsel gefaseerd in te voeren en de effecten van de invoering te temporiseren. Nu blijkt dat de verenigingen de gevolgen nog steeds te groot vinden, hebben wij bekeken of we de gevolgen voor de verenigingen kunnen beperken door een andere invulling van de taakstelling. De lagere huuropbrengst kan volgens het college van b. en w. onder andere gecompenseerd worden door te besparen op het groot onderhoud van de sportaccommodaties, omdat alle complexen nieuw zijn. Daarnaast willen b. en w. onderzoeken of de huur van binnensportaccommodaties door het voortgezet onderwijs kan bijdragen aan het halen van de taakstelling.

Tarieven zwembaden
Al eerder heeft de gemeenteraad besloten dat de meerkosten van de bouw van het nieuwe zwembad ( 600.000) ten laste komen van de zwembadexploitatie. Van dit bedrag wordt 20% opgebracht door de zwemverenigingen; de overige 80% door de recreatieve zwemmers. Destijds is besloten de tarieven met ingang van 2010 te laten groeien tot 600.000 meeropbrengst in 2012. Mocht er een volledige uitkering komen van de verzekering, dan is voor de exploitatie van een tweede zwembad 225.000 meeropbrengst nodig. B. en w. stellen de raad daarom voor op basis van de uitkering van de verzekering in 2011 te bekijken welke meeropbrengst uiteindelijk nodig is.

Masterplan Sport
Op dit moment is er geen uniformiteit in de huur die verenigingen betalen voor de sportaccommodaties. Sommige verenigingen betalen bijvoorbeeld nog historisch lage huren, terwijl bij andere verenigingen de huur wel jaarlijks wordt aangepast. Daarnaast wordt er door de gemeente miljoenen geïnvesteerd in het verbeteren van de sportaccommodaties. Dit alles bij elkaar is reden voor de gemeente om een nieuw, transparant en rechtvaardig tarievenstelsel voor de verenigingen op te stellen.

Hoe verder
Als de raad instemt met het nieuwe tarievenstelsel, wordt dit met ingang van 1 januari 2010 gefaseerd ingevoerd.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA