College van Beroep voor het bedrijfsleven

Jumbo in Deventer op koopzondagen niet vóór 16.00 uur open

Den Haag, 30 oktober 2009 - De supermarkt van Jumbo aan het Boreelplein in Deventer mag op door de gemeente Deventer aangewezen koopzondagen niet van 12.00 tot 20.00 uur geopend zijn. Dat volgt uit een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

De gemeente Deventer heeft op grond van haar Winkeltijdenverordening aan Jumbo een zogeheten 'avondwinkel' ontheffing verleend voor openstelling van de supermarkt op alle zondagen tussen 16.00 en 20.00 uur. Dit onder het voorschrift dat de supermarkt op al die dagen - en dus ook op koopzondagen - vóór 16.00 gesloten moet zijn. Jumbo was het niet eens met dit voorschrift en heeft daartegen bezwaar gemaakt bij de gemeente en vervolgens beroep ingesteld bij het College.

Het College heeft dit beroep ongegrond verklaard, omdat een 'avondwinkel' ontheffing voor de zondag alleen kan worden verleend als de winkel op die dagen feitelijk ook tussen 0.00 en 16.00 uur gesloten is. Het College oordeelt dat het niet de bedoeling van de wetgever kan zijn geweest dat dit vereiste van feitelijke sluiting tussen 0.00 en 16.00 uur niet geldt voor door de gemeente aangewezen koopzondagen.

LJ Nummer:

BK1526
Zie het origineel

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven
Datum actualiteit: 30 oktober 2009