D66

vrijdag 30 oktober 2009

'Europese Unie moet waakhond democratie zijn'

In een opinieartikel in de Volkskrant betogen Alexander Pechtold, D66-fractievoorzitter in de Tweede Kamer en Sophie in t Veld, fractievoorzitter voor D66 in het Europees Parlement dat Europa een commissaris voor de grondrechten moet krijgen met verregaande bevoegdheden.

Hoe zou je Fatsoen moet je doen vertalen in de 23 talen van de Europese Unie? Als premier Balkenende voorzitter van de Raad zou worden, krijgt hij ook te maken met vraagstukken over normen en waarden. Het CDA verzette zich de in het Europees Parlement met hand en tand tegen een debat over de persvrijheid in Italië. Europa moet zich niet mengen in nationale zaken, vindt het CDA.

Deze kwestie toont aan dat Europa op een belangrijk kruispunt staat: kiezen we voor nationalisme of voor burgerrechten? Voor D66 en andere progressieve partijen is de Europese Unie een gemeenschap van waarden. De burgerrechten vrijheid van meningsuiting, vrijheid van drukpers, vrijheid van vergadering kunnen niet worden afgenomen, ook niet door de natiestaten. Dit zijn namelijk universele waarden, vastgelegd in verdragen en wetgeving.

Natuurlijk maakt elk land zijn eigen wetten, maar als een land bij voortduring en op ernstige wijze de democratische spelregels overtreedt, moet de EU ingrijpen. Dit is het geval in Italië, maar ook in veel andere landen staat de persvrijheid onder druk. De EU eist terecht van aspirant-lidstaten dat ze de democratische spelregels en de grondrechten strikt naleven. Maar binnen de EU zelf is kritiek op een lidstaat blijkbaar taboe.

Het CDA heeft een nogal ambivalente houding ten opzichte van Europa als gemeenschap van waarden. In 2001 wilde het CDA een debat in het Europees Parlement over de Nederlandse euthanasiewet. De partij eiste dat toenmalig minister Borst in het parlement tekst en uitleg kwam geven over de wet, omdat die volgens het CDA strijdig was met Europese verdragen. Het CDA probeerde ook de wet nietig te laten verklaren door het hof voor de mensenrechten in Straatsburg. Dus als het uitkomt, vindt het CDA nationale kwesties voer voor Europees Parlement.

Ook de PVV is niet consequent. Ze stemden met het CDA mee om Italië de hand boven het hoofd te houden. Maar was het niet Wilders zelf die een beroep deed op Europese vrijheden om in een andere lidstaat zijn zegje te kunnen doen? Is het ook niet de PVV die het lidmaatschap van Turkije afwijst, omdat de islam strijdig zou zijn met Europese waarden? Hiermee erkent de PVV impliciet de EU als een gemeenschap van waarden.

Net zoals de EU ingrijpt bij het overtreden van het kartelverbod, zo moet Europa ook ingrijpen als democratische principes en grondrechten worden geschonden. Daarom zijn we heel blij met de nieuwe post van Eurocommissaris voor de Grondrechten. Die nieuwe commissaris moet voldoende bevoegdheden krijgen, maar ook een zwaargewicht zijn, zodat hij/zij als een Neelie Kroes van de grondrechten kan optreden, bijvoorbeeld in een zaak als de mediamacht van Berlusconi. Binnenkort weten we welke kandidaat wordt voorgedragen voor deze post. De kandidaat

Eurocommissaris zal door het Parlement worden ondervraagd in een hoorzitting. D66 verwacht een waakhond voor democratie en grondrechten. CDA en PVV krijgen nog een kans te laten zien of ze alleen maar praten over fatsoen.