Ingezonden persbericht


Nieuws

Oktober 2009 was vrij zacht

30 oktober 2009 - De afgelopen maand was iets zachter dan een gemiddelde oktober. In De Bilt lag de gemiddelde temperatuur rond 10,7 graden tegen 10,3 normaal. De hoeveelheid neerslag en het aantal uren zon weken nauwelijks af van de norm. De herfstkleuren zijn verder dan de twee voorgaande jaren, maar er zit wel meer blad aan de bomen (foto: Jacob Kuiper, KNMI/WPI) Op 7 oktober werd in Eindhoven en Volkel nog 22,0 graden gemeten. De Bilt kwam niet boven de 20 graden terwijl oktober daar gewoonlijk nog twee warme dagen telt. Heel bijzonder was het verloop van de temperatuur in de nacht van 6 op 7 oktober, toen de thermometers geruime tijd 17 à 18 graden aanwezen. Zulke nachtelijke warmte is zeldzaam zo laat in het jaar. De uitzonderlijk zachte lucht hield verband met de restanten van de tropische storm Grace.

Rond het midden van de maand werd het tijdelijk kouder. Op 15 oktober daalde de temperatuur op de Vliegbasis Twente tot -4,9 graden, een bijzonder lage waarde zo vroeg in het seizoen. De Bilt noteerde op 14 oktober zijn eerste vorstadag.

Gemiddeld over het land viel 71 mm neerslag tegen 78 mm normaal. De Achterhoek en Limburg kregen op 7 oktober te maken met zware buien waardoor daar lokaal een maandsom 125 mm werd opgetekend. Het noordwesten was droger met in De Kooy bij Den Helder slechts 46 mm.

De zon scheen gemiddeld over het land circa 115 uur tegen 105 uur normaal. Geen grote afwijking dus en ook regionaal waren de verschillen gering.

Uitgebreid klimatologisch overzicht:
http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/maand/okt09.html

Eerste uitgave: 30-10-09