Commissie Gelijke Behandeling

CGB: studentenuitzendbureaus handelen niet in strijd met wet

30-10-2009

Als uitzend- en bemiddelingsbureaus zich op specifieke doelgroepen richten, zoals studenten of senioren, handelen zij daarmee niet in strijd met de wet. Dat blijkt uit een advies dat de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) vandaag publiceerde. Dergelijke doelgroepgerichte bureaus mogen daarbij niet andere sollicitanten bij voorbaat uitsluiten.

Het advies van de CGB is geschreven naar aanleiding van een verzoek van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam. Centraal staat de vraag of werknemers onnodig worden buitengesloten bij de werving en selectie als bureaus zich richten op specifieke doelgroepen. Bijvoorbeeld senioren, studenten, vrouwen, gehandicapten, bepaalde nationaliteiten of allochtonen. De CGB heeft getoetst aan onder meer de Algemene wet gelijke behandeling in hoeverre dit mag. Branche-organisaties op het gebied van uitzendwerk en arbeidsbemiddeling (zoals ABU, NBBU en VIA) zijn uitgebreid gehoord bij de totstandkoming van het advies.

Studentenuitzendbureaus zijn, zeker in de steden, een bekend verschijnsel. Zij voorzien in een specifieke behoefte van werkgevers én studenten voor snel en flexibel inzetbaar personeel. De CGB schrijft in haar advies dat de formule van uitzendbureaus om zich op een dergelijke deelmarkt te richten, niet in strijd is met de wet. Wél dienen ook andere werkzoekenden die niet tot de doelgroep behoren, maar wel geschikt zijn, te worden bemiddeld. Daarom is het raadzaam dat in bijvoorbeeld personeelsadvertenties aan te geven. Vergelijkbare eisen gelden voor bureaus die zich op andere doelgroepen richten.

In het advies is verder aandacht voor de specifieke eisen aan ouderenuitzend- en bemiddelingsbureaus en bureaus die zich richten op gehandicapten. Ook wordt ingegaan op voorkeursbeleid, dat kan gelden voor vrouwen, allochtonen en werknemers met een handicap of chronische ziekte.