Gemeente Heemskerk


dinsdag, 27 oktober 2009

Ouderbijdrage peuters met taalachterstand omlaag

De gemeenten zijn vanaf 1 augustus 2009 verplicht om de ouderbijdrage voor peuters met een (vermoedelijke) taalachterstand te verlagen naar circa 105 euro per jaar. Ouders/ verzorgers krijgen dus met terugwerkende kracht een groot deel van hun bijdrage terug, indien gebleken is dat de peuter de speelzaal intensief heeft bezocht.

De peuterspeelzalen van de Stichting Welschap die een speciaal VVE (taalprogramma) voeren, hebben inmiddels de betreffende ouders en verzorgers hierover geïnformeerd.
Het kabinet wil het aantal kinderen dat met een taalachterstand aan de basisschool begint, terugdringen door alle kinderen die dat nodig hebben voorschoolse educatie (VVE) aan te bieden. Het grootste deel van deze kinderen volgt VVE in de peuterspeelzaal. Het kabinet investeert de komende jaren flink om gemeenten in staat te stellen het bereik in de voorschoolse periode fors te verhogen. Daarom wordt de ouderbijdrage voor deze peuters verlaagd. Teveel kinderen beginnen met een taalachterstand aan de basisschool. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen deze achterstand op school haast niet meer inlopen. Beperkte kennis van de Nederlandse taal heeft vaak grote consequenties voor de verdere schoolloopbaan en voor de ontwikkelingskansen van kinderen. Een goede start is van groot belang voor het maximaal benutten van de talenten die kinderen hebben en voor de maatschappelijke en sociale ontwikkeling in hun verdere leven.
---