Stadsdeel Amsterdam-Noord

Winkelcentrum Boven t Y slagbomenvrij

Vanaf vrijdag 30 oktober staan de slagbomen op het Buikslotermeerplein alle dagen open. De slagbomen verdwijnen dan uit het straatbeeld. Bezoekers van het winkelcentrum kunnen op de parkeerterreinen vooraf hun parkeertijd bepalen en betalen bij een van de 22 nieuwe munt/chipautomaten. Op de terreinen gelden dan dezelfde tijden en tarieven als in de omliggende straten. Ook kunnen gehandicapten op de parkeerterreinen gebruik maken van hun gehandicaptenparkeerkaart.

Muntbetaalautomaten voor meer parkeergemak

Sinds 1 augustus 2009 geldt er in het winkelcentrum Boven t Y en directe omgeving betaald parkeren. Toen bleek dat vooral op drukke winkeldagen wachtrijen ontstonden bij de betaalautomaten en slagbomen op de parkeerterreinen, stelde het dagelijks bestuur een onderzoek in naar de mogelijkheden de slagbomen te verwijderen en de automaten te vervangen.
Daarnaast wilde het dagelijks bestuur af van de obstakels en hekwerken die in verband met het slagboomparkeren rondom de parkeerterreinen zijn aangebracht.

Portefeuillehouder Verkeer en Vervoer, Harm-Jan van Schaik: Uit het onderzoek kwam al snel naar voren dat de invoering van betaald parkeren met kaartjesautomaten en zonder slagbomen op de parkeerterreinen de beste optie was. Bij deze aangepaste vorm van betaald parkeren betalen bezoekers vooraf en kunnen gehandicapten parkeren met hun gehandicaptenparkeerkaart. Winkelcentrum Boven t Y vernieuwt en is volop in ontwikkeling. De invoering van deze vorm van betaald parkeren komt de bereikbaarheid en daarmee de aantrekkelijkheid van het winkelcentrum ten goede. Gelukkig was er in de stadsdeelraad brede steun voor de invoering van fiscaal betaald parkeren en heeft ook B&W met deze oplossing ingestemd. Overigens kan de dienst DIVV/Parkeergebouwen de verwijderde slagbomen en automaten op een andere plek goed hergebruiken.

Ook de ondernemersvereniging en de marktcommissie zijn blij met de steun uit de stadsdeelraad, voorzitter Frits Figge van de ondernemersvereniging: Afgelopen maandag hebben wij een petitie aangeboden waarin we onze zorgen uitten over het slagboomparkeren. We zijn blij dat onze noodkreet gehoord is en dat nu meteen al de slagbomen open gaan. Op deze manier kunnen we onze klanten de laatste twee maanden van dit jaar zonder belemmeringen ontvangen.

Parkeren na 1 januari 2010

Vanaf 1 januari 2010 geldt er op de parkeerterreinen bij winkelcentrum Boven t Y fiscaal betaald parkeren. Bezoekers betalen vooraf de gewenste parkeertijd, waarbij wordt afgerekend per vijf minuten, en niet meer per heel uur. Dit kan bij een van de 22 muntautomaten met chipmogelijkheid. Als extra service staan er verspreid over het winkelcentrum vier pin/chipautomaten met kentekeninvoer waar men de parkeerduur kan opwaarderen, zonder naar de auto terug te hoeven lopen.
Gehandicapten kunnen op straat met hun gehandicaptenparkeerkaart gratis, dicht bij de winkels parkeren.

Omwonenden, bewoners, winkeliers en marktkooplieden van het winkelcentrum ontvangen bericht over wat er in 2010 voor hun precies verandert. Vergunninghouders in de woonwijken krijgen een compensatie. Naast de invoering van fiscaal betaald parkeren, wijzigt
1 januari ook de indeling van de parkeergebieden in de omliggende woonwijken, gebieden 2 en 3 worden bijvoorbeeld samengevoegd.