Gemeente Borsele

Prinses Margriet opent op 30 oktober 2009 Bevrijdingsmuseum Zeeland

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden opent vrijdagmiddag 30 oktober in Nieuwdorp, gemeente Borsele, het nieuwe Bevrijdingsmuseum Zeeland. In het museum staat de Slag om de Schelde centraal. Tijdens deze 'Vergeten Slag', september - november 1944, zijn grote delen van Walcheren onder water gezet en zijn er veel militaire en burgerslachtoffers gevallen. De Slag om de Schelde heeft een sleutelrol gespeeld bij de bevrijding van Nederland en de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog.

Prinses Margriet woont voorafgaand aan de opening een herdenkingsbijeenkomst bij ter gelegenheid van de bevrijding van Zeeland 65 jaar geleden. Hierbij zijn ambassadeurs en oorlogsveteranen uit onder meer Canada, Groot-Brittannië, Noorwegen en Frankrijk aanwezig, evenals Nederlandse veteranen. Na de officiële openingshandeling krijgt de Prinses een rondleiding door het museum en spreekt zij onder andere met een aantal oorlogsveteranen en vrijwilligers die hebben meegewerkt aan de bouw en inrichting van het nieuwe museum.

Het Bevrijdingsmuseum Zeeland is gevestigd in het voormalig Museum Zeeland 1940/1945 Infatuate dat is uitgebreid en gemoderniseerd. Naast de Slag om de Schelde wordt onder meer aandacht besteed aan het bombardement van Middelburg (mei 1940), de rol van het verzet in Zeeland en verhalen van ooggetuigen. Behalve de informatieve functie wil het museum een plek zijn voor terugkijken, leren en vooruitzien. Daarnaast is het een ontmoetingsplaats voor veteranen en burgers die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt

Nevenprogramma voor grote publiek

Op vrijdag 30 oktober vertrekt om 8.30 uur 's ochtends een colonne met militaire voertuigen van Keep them Rolling uit Bergen op Zoom. Deze colonne bestaat uit een kleine honderd voertuigen uit WO II en daarnaast reizen twee muzikale acts mee. Dit zijn The Band of Liberation - Army Band (de muzikanten dragen geheel in stijl van de dag Canadese uniformen uit 1944) en de Starlight Sisters, die ook in de stijl van toen nummers zingen. De eerste stop van de colonne is om 9.40 uur in Krabbendijke bij het muziekpodium in de Dorpsstraat.

De tweede stop is om 11.15 uur in Kapelle bij het gemeentehuis. Vandaar wordt er een lus naar Waarde en Wemeldinge gemaakt. De derde stop is in Goes is bij het parkeerterrein Koepoort-Westwal om 12.25 uur en de eindbestemming is om 13.00 uur natuurlijk Nieuwdorp. Vooruitlopend op de stops treden steeds de Starlight Sisters op terwijl de Band of Liberation bij de stops zich telkens aan de kop van de stoet plaatst. Ook vinden er op alle stops defilés plaats.

Om 13.00 uur arriveert de militaire colonne in Nieuwdorp. En om 13.30 uur nemen de Commissaris van de Koningin, mevrouw Karla Peijs, en de burgemeester van Borsele, de heer Jaap Gelok, op het Oranjeplein het defilé af. Voorafgaand daaraan zal een parajump plaatsvinden, waarbij de parachutisten landen op het Oranjeplein in Nieuwdorp. Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn!

Verkeersmaatregelen

Nieuwdorp is tussen 10.00 uur en 18.00 uur afgesloten voor alle verkeer. Houdt u er rekening mee dat u Nieuwdorp niet in of uit kan. Alle inwoners ontvangen hierover een flyer in hun brievenbus.