Ingezonden persbericht

Persbericht

Zwolle, 7 oktober 2009

'Studentenpastor danst op koord tussen pastoraat en hulpverlening'

Philip Troost neemt op jubileumcongres afscheid als studentenpastor

Op vrijdag 30 oktober neemt Philip Troost (49) afscheid als studentenpastor van het Gereformeerd Studentenpastoraat Zwolle. Troost begeleidde 10 jaar lang studenten bij hun geloofsvragen en identiteitsvorming. Die twee elementen - geloof en identiteit - zijn volgens de pastor onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Het 10-jarig jubileumcongres van het studentenpastoraat staat dan ook in het teken van pastoraat en identiteitsvorming.

Is die aandacht voor en begeleiding bij identiteitsthema's een ongewenste overschrijding van de grens tussen pastoraat en hulpverlening? Moeten we beducht zijn voor de pastor die aan het hulpverlenen slaat? Heeft een studentenpastor wel verstand van hulpverlening? En: als Gods heil ook over heling gaat en als geloof leert wat gezond leven is, mag de pastor dan wel voorbijgaan aan psychosociale thematiek? Deze vragen zijn uitgangspunt bij het congres 'Als handen van de Pottenbakker, pastoraat en identiteitsvorming'.

Jubileumbundel

Philip Troost schreef met acht verschillende coauteurs de bundel Als handen van de Pottenbakker. Het boek, dat als jubileumbundel op het congres wordt gepresenteerd, gaat in op het vervagen van grenzen tussen pastoraat en hulpverlening. Daarin zet Troost uiteen waarom en hoe de pastor heeft in te gaan op psychosociale thematiek, juist vanuit de eigen roeping van het pastoraat. De coauteurs uit de beroepsvelden van het pastoraat en de christelijke hulpverlening reageren op die visie. Troost pleit voor meer psychosociale hulpverlening binnen het pastoraat: "Bij de begeleiding van studenten blijkt steeds weer dat geloofsvragen niet los te koppelen zijn van identiteitsvorming en andersom. In elke specifieke situatie is het weer een zoektocht hoe je in het grensgebied tussen pastoraat en psychosociale hulpverlening kunt werken. Dat geldt trouwens niet alleen bij jongeren. Iedereen die worstelt met vragen over het geloof, loopt ook tegen psychosociale thema's aan."

Impuls

Het jubileumcongres kent sprekers vanuit diverse invalshoeken. Vanuit de beroepsvelden pastoraat en hulpverlening zullen Peter van der Kamp (Theologische Universiteit Kampen) en Roel Timmerman (Eleos) een eerste reactie geven. Onder leiding van Arie Slob (fractievoorzitter van de ChristenUnie) zal er vervolgens met de hele zaal worden gediscussieerd. "Het gesprek over de verhouding pastoraat en hulpverlening is bepaald niet nieuw en ligt nog altijd gevoelig. Het Gereformeerd Studentenpastoraat Zwolle wil de dialoog over pastoraat en identiteitsvorming een impuls geven. Daarom gaan we tijdens het congres met deskundigen uit de beroepsvelden en andere geĂŻnteresseerden in gesprek over dit thema", aldus Troost.

Toegang

De toegang voor het congres is gratis. Aanmelden kan via www.gereformeerdstudentenpastoraatzwolle.nl.

EINDE PERSBERICHT