Ingezonden persbericht

PERSBERICHT 21 september

Festival rond Anna van Hannover en Handel

Stichting Nassau en Friesland & Stichting Orgelconcerten Grote Kerk Leeuwarden organiseren van 30 oktober tot en met 11 november het Anna van Hannover/Handel Festival in Leeuwarden. Een bruisend festival vol muziek, lezingen, workshops en een expositie over Anna van Hannover, Handels beste leerling. In de achttiende eeuw bracht Anna van Hannover Leeuwarden muzikaal tot bloei. En 250 jaar na haar dood, als ze weer volop in de belangstelling staat, zal Leeuwarden met een sprankelend Anna van Hannover/Handelfestival opnieuw vol muziek zijn.

Het festival is een eenmalige en unieke samenwerking tussen Stichting Nassau en Friesland & Stichting Orgelconcerten Grote Kerk Leeuwarden waarbij Stichting Nassau en Friesland zich richt op Anna van Hannover en Stichting Orgelconcerten Grote Kerk Leeuwarden Handel als uitgangspunt heeft. De bijzondere relatie tussen Anna van Hannover en Handel en de samenwerking tussen beide stichtingen leidt tot een prachtig festival in het najaar.

Anna van Hannover (1709-1759) was de dochter van de Engelse koning Georg II. Ze trouwde met de laatste Friese stadhouder Willem Carel Hendrik Friso. Anna was een zeer bijzondere vrouw. Onder haar bezielende leiding veranderde het Stadhouderlijk Hof in de Friese hoofdstad in een muzikaal paleis. Ze bracht Friesland internationaal in contact met muziek en cultuur. In 1736 schonk ze Leeuwarden het orgel in de Waalse Kerk. Zelf had ze een prachtige zangstem en speelde ze meer dan voortreffelijk klavecimbel. Ha ar leermeester George Frideric Handel noemde zijn meest talentvolle leerling liefkozend 'the flower of princesses'.

George Frideric Handel (1685 - 1759) was een Engelse barokcomponist van Duitse afkomst. Handel wordt gezien als een van de grootste componisten van zijn tijd. Hij componeerde meer dan 600 werken waarvan vele nog steeds worden uitgevoerd.

Het festival start op vrijdagavond 30 oktober met een openingsconcert in de Grote Kerk. Er zal werk uitgevoerd worden van Handel en tijdgenoten door de Holland Baroque Society met medewerking de Canadese sopraan Gillian Keith en door organisten Gary Cooper, Theo Jellema en Tineke Steenbrink. Ook wordt die avond het boek 'Ik, Anna' van Lida Dijkstra gepresenteerd. De historische roman vertelt het meeslepende verhaal over de liefde tussen de Engelse prinses en de Friese stadhouder.

Het hele eerste weekend zijn er activiteiten. De muziek van Handel wordt vertolkt in de Waalse Kerk en de Grote Kerk. Later in de week volgen er lezingen over het leven van Anna van Hannover en muziek aan het hof in de achttiende eeuw. In het Historisch Centrum Leeuwarden wordt een expositie geopend over Anna. Tijdens het festival zal de Holland Baroque Society in samenwerking met het Frysk jeugdorkest een masterclass met eindpresentatie verzorgen.



Ingezonden persbericht