Universiteit Twente

29-10 Technisch Geneeskundigen in de Wet BIG

Persbericht

Technisch Geneeskundigen in de Wet BIG

UT verheugd over advies commissie-Gevers

Enschede, 29 oktober 2009 - De Universiteit Twente heeft met instemming kennis genomen van het advies van de commissie-Gevers om in de Wet BIG een experimenteerartikel op te nemen, waardoor haar afgestudeerden Technische Geneeskunde zelfstandige medische bevoegdheden kunnen worden toegekend. De UT ziet dit advies als een erkenning van de zinvolle rol die technisch geneeskundigen in de gezondheidszorg kunnen spelen en als een volgende stap in de uiteindelijke toekenning van zelfstandige bevoegdheden voor negen voorbehouden handelingen.

De opleiding Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente is enig in haar soort. In de zesjarige, door het ministerie van OCW erkende, opleiding worden studenten zowel medisch als technologisch geschoold. De studie is meer en meer noodzakelijk nu diagnostische en therapeutische apparatuur dermate geavanceerd zijn, dat een goed medisch en technologisch inzicht vereist zijn om ze veilig bij patiënten te gebruiken.

De beroepsuitoefening in de gezondheidszorg is geregeld in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). Uitgangspunt is dat iedereen in de gezondheidszorg met patiënten mag werken, uitgezonderd veertien handelingen die zijn voorbehouden aan bepaalde beroepsgroepen. Dat zijn de handelingen die een ernstig risico inhouden voor de patient als zij door ondeskundige handen worden uitgevoerd. Voor elk van die handelingen is aangegeven welke beroepsbeoefenaren die zelfstandig mogen verrichten.

Gedurende hun afstudeerfase hebben Technisch Geneeskundigen van de UT stage gelopen in diverse universitaire ziekenhuizen. De ervaringen en resultaten van die stages zijn zodanig dat daar, aldus de commissie-Gevers, "voldoende draagvlak" is ontstaan om via artikel 36a de gevraagde zelfstandige bevoegdheid voorlopig toe te kennen.

Noot voor de redactie,