Philips

Door Philips geleid HYPERImage-project bevordert onderzoek naar hybride PET/MR-scanner

Orlando, VS - Als hoofd van het door de Europese Unie gefinancierde onderzoeksproject heeft Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) vandaag bekendgemaakt dat het project een mijlpaal heeft bereikt in het ambitieuze plan voor het ontwikkelen van een nieuwe medische beeldvormingstechniek, hybride PET/MR genaamd. Deze nieuwe techniek is gebaseerd op het gelijktijdig verwerven van beelden met behulp van time-of-flight positronemissietomografie (PET) en Magnetic Resonance Imaging (MRI - magnetische kernspinresonantie).

Bij het project zijn acht partners uit zes Europese landen betrokken, met een totaal budget van ongeveer 7 miljoen euro. De uiteindelijke doelen van het project zijn het bevorderen van de nauwkeurigheid van diagnostische beeldvorming in de cardiologie en oncologie, en het openen van nieuwe terreinen op het gebied van therapieplanning, richtlijnen en responscontrole.

Een hybride PET/MR-scanner moet tegelijkertijd de anatomische en functionele informatie leveren die te verkrijgen is met geavanceerde MR-scanners (bijvoorbeeld wekedelencontrast en fysiologische processen in bloedvaten) en de moleculaire beeldinformatie die PET verschaft. Het resultaat moet een combinatie van het beste van de twee werelden zijn, wat er uiteindelijk toe moet leiden dat ziektegebieden in het lichaam nauwkeuriger worden gelokaliseerd en getypeerd dan momenteel mogelijk is.

Voor een hybride scanner waarmee tegelijkertijd PET- en MR-beelden worden verkregen, moeten twee fundamentele problemen worden opgelost: de ontwikkeling van met MRI compatibele PET-detectoren en een methode voor het corrigeren van PET-attenuatie (de verstrooiing van door de PET-tracers gegenereerde hoogenergetische gammastralen door delen van het menselijk lichaam).

De mijlpaal die het HYPERImage-team bereikt heeft, is de ontwikkeling van een functionele gammastraaldetector die voldoet aan de prestatie-eisen voor de nieuwste time-of-flight PET-scanners. De nieuwe gammastraaldetectoren zijn zodanig ontworpen dat ze compatibel moeten zijn met de krachtige statische en dynamische magnetische velden die in een gecombineerde PET/MR-scanner zullen ontstaan. Verder heeft het team belangrijke vorderingen gemaakt wat betreft het corrigeren van statische en dynamische PET-attenuatie met behulp van MRI. De bijzonderheden van deze resultaten worden gepresenteerd op de IEEE Nuclear Science Symposium and Medical Imaging Conference, die van 25-31 oktober wordt gehouden in Orlando, Florida, VS.

"Inzicht in de moleculaire mechanismen van hart- en vaatziekten en kanker, en het ontwikkelen van technologieën gericht op vroege detectie van deze ziekteprocessen zijn de twee grootste uitdagingen voor biomedisch-wetenschappelijk onderzoek," aldus prof.dr. Valentin Fuster, directeur van het National Center for Cardiovascular Research in Madrid (één van Europa's belangrijkste wetenschappelijke cardiologische onderzoekscentra) en het Cardiovascular Institute aan het Mount Sinai Medical Center in New York, VS. "Ik ben ervan overtuigd dat het realiseren van een PET/MR-technologieplatform tot grote verbeteringen gaat leiden bij twee kritische parameters voor de succesvolle behandeling van vele ziekten: de nauwkeurigheid waarmee en het moment waarop ziekte wordt gediagnosticeerd."

"De gecombineerde expertise van het HYPERImage-team op het gebied van halfgeleiderfysica, signaalverwerking en het ontwerpen van medische scanners heeft samen met de specialistische klinische kennis van het team het project een belangrijke stap vooruit geholpen bij de ontwikkeling van een nieuw diagnostisch instrument dat clinici moet helpen bij de behandeling van enkele van 's werelds meest voorkomende dodelijke ziekten, zoals borstkanker," verklaart Henk van Houten, senior vice president van Philips Research en hoofd van Philips' healthcare research program. "Het maakt me trots te kunnen zeggen dat het team niet meer dan anderhalf jaar nodig had om aan te tonen dat een met MRI compatibele PET-detector mogelijk is. Dit laat duidelijk zien dat goede samenwerking tot snelle vooruitgang leidt."

Het HYPERImage-consortium bestaat uit drie universiteiten (King's College London, VK, Universität Heidelberg, Duitsland, en Universiteit Gent - Instituut voor breedbandtechnologie, België), drie stichtingen voor wetenschappelijk onderzoek (Fundación Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares, Spanje, Fondazione Bruno Kessler, Italië, en het Nederlands Kankerinstituut ), een universitair medisch centrum (Uniklinikum Hamburg-Eppendorf, Duitsland) en de industriële partner (Philips, Nederland en Duitsland).

De financiering door de EU van het HYPERImage-project vindt plaats als onderdeel van het 7e Framework Program van de EU en bedraagt ongeveer 7 miljoen euro. De partners van het consortium dragen 2,3 miljoen euro bij. Het project is in 2008 van start gegaan en loopt drie jaar. Dat Philips het consortium aanvoert, is vanwege de ervaring van Philips met het ontwerpen en ontwikkelen van medische scanners.

Meer informatie is te vinden op:
http://www.philips.nl/about/news/press/20091029_hyperimage.page http://www.philips.nl/sites/philipsnl/about/news/press/20091029_backgrounder_hyperimage.page