Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van Smilde over het artikel "zorgpremie hoger door vrije markt"

Antwoorden op kamervragen van Smilde over het artikel "zorgpremie hoger door vrije markt"

Kamerstuk, 29 oktober 2009

CZ-K-U-2945776

29 oktober 2009
Betreft Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Smilde (CDA) over het artikel "zorgpremie hoger door vrije markt" (ingezonden 20 juli 2009).

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Smilde over het artikel "zorgpremie hoger door vrije markt".
(ingezonden 20 juli 2009)

Vraag 1

Kent u het artikel "zorgpremie hoger door vrije markt?"

Ja

Vraag 2

Kunt u toelichten op grond waarvan het onderzoeksbureau Berger tot de conclusie komt dat de gemiddelde prijs van een behandeling met 3,2% is gestegen?

Het onderzoeksbureau Roland Berger baseert zijn conclusie op eigen analyses op basis van de jaarverslagen van zorginstellingen. De exacte analysemethodiek wordt in het betreffende onderzoeksrapport niet verantwoord.

Vraag 3

Zit de stijging in het A- of het B-segment?

Deze vraag kan ik niet beantwoorden. Het onderzoeksbureau Roland Berger heeft namelijk niet onderzocht welk deel van de gemiddelde prijsstijging verklaard wordt door prijsveranderingen in het B-segment en welk deel door prijsveranderingen in het A-segment.

Vraag 4

Hoe verhoudt dit onderzoek zich tot de resultaten van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)?

De door Roland Berger genoemde prijsstijging van 3,2% betreft een gemiddelde dat betrekking heeft op de totale ziekenhuisomzet, terwijl de NZa een separate prijsstijging rapporteert voor het A- en B-segment.

Verder heeft de door Roland Berger genoemde gemiddelde prijsstijging niet alleen betrekking op het A- en B-segment, maar ook op de overige ziekenhuisomzet. De NZa brengt in haar Monitor Ziekenhuiszorg 2009 alleen de prijsontwikkeling in het A- en B-segment in kaart en kijkt niet naar de overige omzet.

Onder de noemer `overige omzet' vallen zaken als zorgdiensten die niet tot het basispakket behoren, zorgdiensten die geleverd zijn aan andere zorgsinstellingen en huisartsen, inkomsten uit parkeergelden en winkeltjes in het ziekenhuis, en bijvoorbeeld doorberekende personeelskosten aan maatschappen van specialisten. De overige omzet van ziekenhuizen bedraagt bij de algemene ziekenhuizen circa 11% van de totale ziekenhuisomzet en maakt dus een substantieel deel uit van de totale ziekenhuisomzet. Juist de overige omzet heeft in 2008 een relatief sterke groei doorgemaakt (van bijna 15%).

5 Deelt u de mening dat er betrouwbare gegevens beschikbaar moeten zijn en kunt u uiteenzetten hoe u dit wilt bereiken?

Ja. De raad van bestuur van een zorginstelling is verantwoordelijk voor de aanlevering van betrouwbare verantwoordingsgegevens middels het Jaardocument Maatschappelijke Verantwoording. Het afleggen van deze verantwoording gebeurt in combinatie met een accountantsverklaring. Daarnaast is de IGZ als toezichthouder afgelopen jaar nadrukkelijk gaan handhaven op tijdige aanlevering van het jaardocument. Door de gegevens openbaar te maken en op makkelijke manier te ontsluiten op de website jaarverslagenzorg.nl vindt ook horizontaal toezicht plaats. Door deze wijze van verantwoorden, worden bestuurders geprikkeld om dit op een zorgvuldige wijze te doen. Het horizontale toezicht wordt verder versterkt door verschillende publicaties van onderzoeksbureaus. Door actieve openbaarmaking van gegevens wordt deze trend verder versterkt.