Gemeente Helmond


Onderhoud groenvoorzieningen

Het groenonderhoud in Helmond is ingedeeld in verschillende onderhoudsniveaus. Er wordt gewerkt met z.g. 'beeldbestekken'.

De ervaringen met deze beeldbestekken waren positief, zodat dit jaar het onderhoud op basis van de 2e generatie beeldbestekken is voortgezet. In deze bestekken is het onderhoud van het openbaar groen in Helmond in verschillende niveaus ingedeeld. Per niveau wordt de kwaliteit van het onderhoud aangegeven. Er is dus verschil in onderhoud tussen gebieden met het meest intensieve onderhoudsniveau zoals de Kasteeltuin en het stadscentrum en de woonwijken.Zo kan het beeld ten aanzien van onkruid in beplanting direct voor uw woning anders zijn dan in het parkje aan de rand van de wijk en toch in beide gevallen voldoen aan de eisen. Het gewenste onderhoudsniveau is vastgelegd in fotobeelden (vandaar beeldbestekken). Die zijn op basis van landelijke normen en eisen uitgewerkt tot een bestek voor de aannemers.

Uitvoering werkzaamheden
Met deze vastgelegde normen en eisen in de hand wordt vervolgens het werk van de aannemers gecontroleerd of het aan de gewenste kwaliteit voldoet.
De aannemer moet hierbij zijn werkzaamheden dusdanig uitvoeren en plannen dat deze eisen niet worden overschreden. Voor de aannemer betekent dit dat hij flexibel kan inspelen op de (weers)omstandigheden en efficiënt zijn werkzaamheden kan indelen. Voor het maaien van gazon bijvoorbeeld bepaalt de maximale hoogte van het gras het aantal maaibeurten dat nodig is. Groeit het gras niet of heeft het de maximale hoogte nog niet bereikt, hoeft er door de aannemer ook niet gemaaid te worden. Voorheen was het zo dat de aannemer meestal wekelijks, het gras maaide, ongeacht hoogte en groei van het gazon.

Inwoners grotendeels tevreden
Aanleiding om de werkwijze met de beeldbestekken voort te zetten is gebaseerd op de resultaten uit het Doelmatigheidsonderzoek groen. De beoordeling heeft plaatsgevonden voor afloop van de 1e besteksperiode en is in september van dit jaar aangeboden aan de gemeenteraad. De belangrijkste conclusie uit dat onderzoek was dat de technische kwaliteit van de werkzaamheden goed op orde was. Gemiddeld werd slechts 2% van het geleverde werk als onvoldoende beoordeeld. In de bewonersenquête gaf 66% van de ondervraagden aan dat ze tevreden zijn met de kwaliteit van het groenonderhoud. Bovendien is gebleken dat de werkzaamheden ruimschoots binnen de financiële kaders zijn uitgevoerd. Natuurlijk kwamen er ook verbeterpunten uit het onderzoek naar boven, deze zijn meegenomen in de nieuwe beeldbestekken die lopen tot en met eind 2011.