Heerenveen: De eerste foie gras-vrije stad van Nederland
(29 oktober 2009)
De stad Heerenveen wordt vandaag gehuldigd door Stichting Wakker Dier
als de eerste stad in Nederland waar geen foie gras
meer wordt verkocht. Meer dan 40 restaurants en cateraars in
Heerenveen hebben, na overleg met Wakker Dier, besloten dit product
niet (meer) op de kaart te zetten. Foie gras is een omstreden product,
vanwege de zeer dieronvriendelijke dwangvoedermethode. Heerenveen is
hiermee de eerste stad in Nederland die geheel foie gras-vrij
is. Wakker Dier onthult bij een van de ingangswegen van Heerenveen een
groot verkeersbord met daarop in het Nederlands én in het Fries:
"Heerenveen, de eerste foie gras-vrije stad van Nederland."
Foie gras is een vervette ganzen- of eendenlever. De productiemethode
is zo dieronvriendelijk dat deze in Nederland bij wet verboden is.
Vele winkel- en horecabedrijven hebben om deze reden besloten foie
gras links te laten liggen, zoals Bijenkorf, Makro, Rabobank, KLM, het
restaurant van de Tweede Kamer en vele andere restaurants. Onlangs
haalden ook de luxe hotelketens Mövenpick, Bilderberg en Carlton foie
gras van de kaart. Ook koningin Beatrix serveert geen foie gras meer
bij staatsbezoeken. En nu heeft zelfs een hele stad verklaard foie
gras af te wijzen.
Voor de productie van foie gras worden eenden en ganzen
gedwangvoederd. Dit gebeurt meermalen per dag, zo'n 2 tot 3 weken
lang. Hierdoor worden de levers in korte tijd vijf tot tien keer
groter dan normaal. Dagelijks wordt ongeveer een kwart van het
lichaamsgewicht aan vette maïsbrij naar binnen gepompt. Hierdoor
ontstaat een extreem vette, ziekgemaakte lever.
Eerder concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie al dat
de productie van foie gras gepaard gaat met veel dierenleed. Zij
constateerden verwondingen aan de slokdarm en ademhalingsproblemen. De
dieren worden zo vet dat sommige aan het eind amper nog kunnen lopen.
Door de afgedwongen vervetting gaat de lever disfunctioneren. Er
ontstaan vaak spijsverteringsziektes, 'wet neck' (abnormale
vetuitscheiding) en ontstekingen aan de poten vanwege het houten of
draadgazen rooster. Bij aankomst in de slachterij blijkt dat 30 tot
70% van de dieren botbreuken en kneuzingen heeft. 40 tot 70% van de
dieren heeft ernstige verwondingen aan de keel en nek vanwege de
buisvoedering. Tijdens de dwangvoedering stijgt de sterfte met een
factor 10-20.
Stichting Wakker Dier