Senternovem


29-10-2009 | Jonge onderzoekers in de Regeling Kenniswerkers nader belicht

Het blijkt in de praktijk dat er in een aantal gevallen problemen zijn met de werving van jonge onderzoekers voor projecten van de Regeling Kenniswerkers. Het is de bedoeling om via deze subsidieregeling tot 31 december 2010 kenniswerkers te behouden voor de arbeidsmarkt, zonder daarbij het toetreden van jonge onderzoekers tot die arbeidsmarkt te verhinderen. Met name jonge onderzoekers geven de wisselwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen een meerwaarde. Indien het moeilijk is om jonge onderzoekers te werven, wordt door de ministeries van OCW en EZ een handreiking gedaan toch jonge onderzoekers aan te kunnen stellen.

Deze handreiking bestaat uit 3 stappen:

1. Een nadere toelichting op het begrip `jonge onderzoeker' In de tekst van Regeling Kenniswerkers staat in artikel 10.b.1 als definitie van het begrip jonge onderzoeker: jonge onderzoeker: onderzoeker die in 2008 of later het certificaat van de opleiding tot technologischontwerper of de graad van doctor heeft behaald of zal behalen; Uit deze definitie volgt, dat het begrip jonge onderzoeker niet wordt beperkt tot Technologisch Ontwerpers en gepromoveerden, maar dat ook personen zijn toegelaten, die al wel in een AIO of TOIO traject zitten, maar dit pas na afloop van het kenniswerkersproject afronden. Het eerste is de voorkeursoptie, die ook in de toelichting wordt vernoemd, maar niet uitsluitend de enige optie.

Let wel op dat dubbele subsidiering niet is toegestaan en dat dit ook geldt voor de inzet van AIO's en TOIO's in de Regeling Kenniswerkers. Het voorkomen van dubbele subsidiering behoort tot de verantwoordelijkheid van de kennisinstelling en bij twijfel hierover wordt sterk aangeraden contact op te nemen met SenterNovem/NWO om later problemen te voorkomen. Een mogelijke oplossing kan een verlengde aanstelling van de onderzoeker bij de kennisinstelling zijn.

2. Werven buiten het bereik van het indienend consortium De indruk bestaat dat er inderdaad hier en daar sprake is van een (soms in omvang zeer grote) mismatch tussen het aantal jonge onderzoekers dat zou kunnen meedoen in een project en het aantal mensen met de juiste kwalificaties en competenties dat de aangehaakte kennisinstelling daarvoor kan leveren. Maar de indruk bestaat ook dat het wervingsgebied niet groter is dan de eigen instellling. Met nadruk dagen we de kennisinstellingen uit om ook bij andere kennsinstellingen te kijken en waar mogelijk (in overleg) te werven.

3. Matching van Veni-kandidaten aan projecten NWO rondt nu een ronde Veni's af. Veni's zijn recent gepromoveerden die in de gelegenheid worden gesteld tot 3 jaar na promotiedatum onderzoek te doen. NWO moet daarbij ook goede kandidaten gaan afwijzen bij gebrek aan budget. Mogelijk zijn er personen die teleurgesteld moeten worden in het VENI-traject, maar wel gekoppeld kunnen worden aan projecten waar wervingsproblemen zijn. Hierbij kan en wil NWO een actieve makelaarsfunctie vervullen.

Contact
Indien er nog vragen zijn, neem dan contact op met SenterNovem/NWO via een email aan kenniswerkers@senternovem.nl