Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA begrijpt beslissing Pascal Smet niet (28/10/09)

N-VA parlementslid Vera Celis maakt zich ernstig zorgen over de beslissing van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet om het Steunpunt GOK af te schaffen. Vooral omdat hierdoor ook het centrum van Taal en Onderwijs, dat deel uitmaakt van het GOK en een expertisecentrum is op vlak van taal en gelijke onderwijskansen, zal verdwijnen. En dat terwijl een stevige kennis van het Nederlands dé basisvoorwaarde is voor succesvol onderwijs en een volwaardige deelname aan onze samenleving.

Uit recente cijfers van het kabinet Onderwijs blijkt dat drie op de tien van de middelbare scholieren minstens een jaar schoolachterstand heeft. Bij scholieren die niet over de Belgische nationaliteit beschikken, gaat het zelfs om zon zeventig procent. Dat legt een hypotheek op de toekomst van deze jongeren en op onze maatschappij. Vera Celis vraagt zich dan ook af waarom de minister met deze cijfers in het achterhoofd - het expertisecentrum wil afschaffen zonder overleg of grondige evaluatie: De minister zegt dat hij eventueel een nieuw expertisecentrum wil oprichten, maar wat is hiervan de toegevoegde waarde als je ondertussen de opgebouwde expertise van het GOK verloren laat gaan?

Tijdens de plenaire vergadering bevestigde Smet in zijn antwoord op de vraag van Vera Celis - conform het regeerakkoord - dat inzetten op Nederlands een prioriteit is. Maar hoe hij dit kan rijmen met zijn plotse beslissing om het Steunpunt GOK af te schaffen, werd niet meteen duidelijk.

Vera Celis vreest voor alweer een verloren generatie. Want Vlaanderen kampt nu al met een te hoge uitstroom van vroegtijdige schoolverlaters die amper aan werk geraken. Voor Vlaanderen in Actie is het terugdringen van deze uitstroom een van de uitdagingen. Dan is besparen op gelijke onderwijskansen geen verstandige keuze. Integendeel, het zal de toestand alleen maar verergeren. Waardoor we binnen enkele jaren nog ingrijpendere maatregelen nodig hebben en het de samenleving nog meer zal kosten. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet?

Auteur:
Vera Celis
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be