Gemeente Zwolle

Nieuw Hedon op huidige locatie

Datum uitgave persbericht: 10/28/2009

De huidige locatie aan de Burgemeester Drijbersingel is volgens het college van burgemeester en wethouders het meest geschikt voor het nieuwe Hedon. De twee andere onderzochte locaties, het Noordereiland en de Spoorzone zijn minder geschikt. Het college legt de locatiekeuze en het onderzoek voor aan de gemeenteraad.

Locatie Burgemeester Drijbersingel

De vestiging van een groter poppodium op de huidige locatie past binnen de visie die is vastgesteld voor het gebied Diezerpoort, en specifiek voor het Singelkwartier. Op deze locatie is ruimte voor nieuwbouw. De bouw zou kunnen starten in 2014, na het vertrek van Bonjour. Het nieuwe poppodium zou dan in 2015 haar deuren kunnen openen

Onderzoek naar locaties

Op verzoek van de gemeenteraad onderzocht het college deze drie locaties. Er is gekeken naar (1) is de bouw van een nieuw poppodium mogelijk, (2) wanneer is realisatie mogelijk (3) welke randvoorwaarden brengen de locaties met zich mee (4) wat zijn de locatiespecifieke (extra) kosten en (5) welke (co)financieringsmogelijkheden zijn er? Vervolgens zijn aan de hand van acht afwegingscriteria de locaties beoordeeld en de kosten in beeld gebracht. De afwegingscriteria zijn: aansluiting op de sociale culturele structuur in de omgeving, sociale veiligheid, bereikbaarheid, overige ruimtelijke aspecten, financiën, tijd, planjuridisch proces en inpasbaarheid in de bestaande gebiedsontwikkeling.

Meerwaarde voor de stad

Een nieuw en groter Hedon heeft een meerwaarde voor de stad als het gaat om het versterken van de culturele en sociale infrastructuur en draagt bij aan de profilering van Zwolle. Bij de schaal van de regio Zwolle past een poppodium met twee zalen: een grote zaal met een capaciteit voor maximaal 1200 bezoekers en een kleine zaal met ruimte voor 300 bezoekers. De grote zaal moet verkleind kunnen worden. Hiervoor heeft het nieuwe gebouw een oppervlakte nodig van minimaal 3100 m2 (grondoppervlak van 60x51à 65 meter).

Raadsbehandeling

Op 2 november komt het voorstel van het college voor het eerst in de gemeenteraad aan de orde. Op 13 november neemt de raad vervolgens een besluit.

Bron: Afdeling communicatie
Datum van 28-10-2009 tot 27-11-2009