Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 27-10-2009

AVRO-PROGRAMMA 1/2 KUNSTUUR: 4ART, MUSEUMGASTEN EN NIEUW IN NEDERLAND

Op woensdag 28 oktober brengt de AVRO tussen 19.55 uur en 20.25 uur op Nederland 2 het ½ KunstUur. In dit magazine onder meer programma's als Museumgasten en 4 Art, het nieuwe programma over hedendaagse kunst.

Museumgasten Special: Cilly Dartell in Oman
Presentatrice Cilly Dartell reist naar het midden-oosten, naar Oman. Aanleiding daarvoor is de tentoonstelling over dit land in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. In Oman ziet Museumgasten waar die topstukken vandaan komen en zoekt Cilly naar de achtergronden en betekenis van de stukken. De traditionele en de moderne kant van dit land komen aan bod. Eigenlijk is er niets wat het lijkt: de grote moskee van Muscat lijkt uiterlijk eeuwenoud, maar is rond 2000 gebouwd. En een onberispelijk strak, wit fort in de plaats Nizwa in het binnenland lijkt pas te zijn opgeleverd, maar blijkt uit 1450 te zijn. Kortom: Oman is een verrassing.


4 Art, over hedendaagse kunst. In 4 Art licht Ann Demeester -directeur van kunstencentrum De Appel- het werk van de veelzijdige kunstenaar Frank Koolen toe. Speciaal voor een kasteel in Vlaams Limburg heeft hij drie nieuwe installaties gemaakt. Ze verwijzen naar de laatste functie van het gebouw: voorheen een psychiatrische inrichting.

Nieuw in Nederland: Reportagewagen Commer bij Beeld & Geluid, Hilversum Tele-visie. Ver-kijken. Dat kon op televisie vanaf 1959 toen de reportage-bus 'Commer' door het land ging rijden en live beelden naar de kijkers thuis ging versturen. Voor het eerst zag men manifestaties, de Elfstedentocht en de defilés op Soestdijk rechtstreeks. In zwart-wit beelden. De bus met alle apparatuur wordt nu voor de eeuwigheid bewaard bij Beeld & Geluid in Hilversum.

Art 2 See: Anton Mauve. Voor het eerst in 50 jaar wordt het oeuvre van Anton Mauve aan de hand van nieuwe inzichten belicht in deze unieke tentoonstelling in het Singer Museum in Laren en Tylers Museum in Haarlem. T/m 17 januari.

½ KunstUur is een verkorte versie van KunstUur, dat iedere zaterdag te zien is om 17.00 uur bij de AVRO op Nederland 2. ½ KunstUur is elke woensdag te zien bij de AVRO om 19.55 uur op Nederland 2.



Ingezonden persbericht