Wereld Natuur Fonds Nederland

Let op: embargo tot 28 oktober 13.00 uur.

WNF-Rangerclub-prijsvraag levert honderden suggesties op:

Kinderen kiezen praktische oplossingen voor klimaat

ZEIST - Bijna 500 kinderen tussen de 8 en 12 jaar hebben meegedaan aan de prijsvraag van de WNF-Rangerclub over het klimaat- en energieprobleem. Het leverde een stroom van slimme, grappige en vooral creatieve oplossingen op. De inzenders willen zelf veel doen voor een beter klimaat. Van fietsen met een accu om tv te kunnen kijken, tot bomen planten rond fabrieken. Maar ook: minder vlees eten en producten uit eigen land kopen, zodat er minder vrachtvervoer nodig is.

Alle inzendingen worden morgen aangeboden aan de fractievoorzitters van de grote politieke partijen, tijdens de presentatie van het kinderboek 'Mr Finney en de wereld op zijn kop' van Laurentien van Oranje en Sieb Posthuma.

De meeste inzendingen - bijna een kwart - gaan over autorijden; alternatieve brandstoffen, windmolentjes op het dak, of een energiezuinige transportband voor het autovervoer. Als tweede oplossing scoort bewuster leven: 70 kinderen stellen voor om minder te kopen ('Denk goed na als je in de speelgoedwinkel staat of je het ècht nodig hebt; anders ligt het over een poosje bij het grof vuil'), meer te fietsen (naar school), kleren te ruilen als je iets anders wilt en minder vlees te eten zodat er minder regenwoud gekapt wordt voor de verbouw van veevoer. Een goed ingevoerde enkeling stelt ook voor om producten met palmolie te vermijden.

Dan is er de categorie voor de hand liggende oplossingen, waarvan kinderen zich afvragen waarom het nog niet gebeurt: 'Ik woon op Texel, daar waait het altijd. Dus iedereen een windmolen in de tuin!'. En waarom zijn er eigenlijk nog geen grote parken met zonnepanelen in de Sahara? Waarom trekken we niet gewoon een trui aan als we het koud hebben? En mag er op elk nieuwbouwhuis alsjeblieft een zonnepaneel?

Natuurlijk zijn er ook de zeer fantasievolle, maar onuitvoerbare suggesties, zoals bliksem-vangers, een dampkring-dichtplak-machine en een dak rond de aarde tegen teveel zon.

Opmerkelijk is dat veel kinderen aangeven zelf actief iets te willen doen voor een beter klimaat: minder lang achter de computer, korter douchen, meer fietsen en minder consumeren in het algemeen.

Alle inzendingen worden gebundeld en aangeboden aan de politici die morgen te gast zullen zijn bij de presentatie van 'Mr Finney en de wereld op zijn kop' van Laurentien van Oranje en Sieb Posthuma. Belangrijke thema's in dit bijzondere kinderboek zijn milieu, klimaatverandering, duurzaamheid en de toekomst van de aarde. De twee kinderen die een gedeelde eerste prijs winnen, krijgen het boek uit handen van de schrijfster en de illustrator.

Mr. Finney en de wereld op zijn kop
Mr. Finney en de wereld op zijn kop
Prinses Laurentien