Provincie Antwerpen


Spectaculaire provinciale rampoefening in Boom

woensdag 28 oktober - 08.45 uur - Boom

Woensdag 28 oktober vindt de algemene inzetoefening Antigone Rescue plaats in Boom. De oefening wordt georganiseerd door defensie, de dienst noodplanning van de provincie Antwerpen en zes scenaristen uit verschillende gemeenten van de provincie. Provinciegouverneur van Antwerpen, Cathy Berx, burgemeester van Boom, Patrick Marnef, en burgemeester van Sint-Katelijne-Waver, Eddy Vercammen, zullen deelnemen aan de oefening. Zij worden ondersteund door de verschillende hulpdiensten: brandweer, medische, federale en lokale politie, civiele bescherming en defensie.

Het scenario
De oefening start in Sint-Katelijne-Waver, waar een F16 met technische problemen twee brandstoftanks laat vallen en vervolgens (fictief) crasht op het J. Van Cleemputplein in Boom. Behalve deze gecrashte F16 die echt op het terrein zal liggen, zullen de leerlingen van Middenschool Den Brandt geëvacueerd worden naar het sportcomplex aan de J.F. Willemstraat. Ook zal een Agusta-helikopter op het terrein aan de Hollezijp landen. Gouverneur Cathy Berx wordt vanaf 10 uur verwacht aan het coördinatiecomité aan de brandweerkazerne van Boom (Dijleweg 5) en zal evenals burgemeester Patrick Marnef geïnterviewd kunnen worden.

Waarom oefenen?
Rampoefeningen worden georganiseerd om beleidsverantwoordelijken te trainen in het nemen van beslissingen in geval van een ramp. Tijdens een algemene inzetoefening zoals deze worden ook de hulpdiensten op het terrein optimaal getraind in het organiseren van het interventieterrein, het opvangen van slachtoffers en zelfs het blussen van grootschalige branden. Om geen afbreuk te doen aan de realiteit zijn de deelnemers niet op de hoogte van wat hen te wachten staat. Na afloop van de oefening worden de werkwijzen en genomen beslissingen geëvalueerd. Aan de hand van deze evaluatie worden noodplannen bijgestuurd waar nodig.

Praktische info
wanneer:
woensdag 28 oktober van 08.45 uur tot 14 uur
waar:
J. Van Cleemputplein
2850 Boom