Revalidatieherapie potentieel schadelijk voor veel ME-patiënten


Onderzoekers vraag om beleidswijziging m.b.t. ME/CVS

ANTWERPEN - LIMMEN, 20091028 -- In een recent verschenen review van relevante wetenschappelijke literatuur wordt aangetoond dat de CGT/GET-"revalidatietherapie" voor patiënten met ME/CVS, die bijvoorbeeld toegepast wordt in de Belgische CVS-referentiecentra, niet alleen ineffectief is, maar de gezondheidstoestand van veel patiënten met ME/CVS zelfs doet verslechteren.

ME/CVS is een invaliderende ziekte waarbij diverse biologische systemen ontregeld zijn. Volgens een woordvoerder van de CDC (onderdeel van het Amerikaanse Ministerie van Volksgezondheid) is de ernst van de ziekte vaak te vergelijken met MS, AIDS, nierfalen in het eindstadium en chronisch obstructieve longziekte.

Het is de laatste jaren duidelijk geworden dat de oorzaak van de ziekte met name gezocht moeten worden in een overactief én dysfunctioneel afweersysteem, persisterende en reactiverende infecties, oxidatieve stress (vrije radicalen die schade toebrengen aan het DNA, essentiële eiwitten/vetzuren etc.), defecte en slecht werkende energiecentrales (mitochondria) en ionkanaaldysfunctie (waardoor cellen niet goed kunnen functioneren). Dit wordt bevestigd door vele klinische studies alsook door genexpressie-studies.

Ondanks diverse wetenschappelijke doorbraken wordt ME/CVS in de populaire media nog steeds aangeduid als een medisch onverklaarbare aandoening of "chronische moeheid". De combinatie CGT/GET is volgens de Gezondheidsraad in Nederland en België (en de Belgische CVS-referentiecentra) de enige behandelwijze voor ME/CVS die toegestaan is.

Echter, op basis van een uitvoerige systematische analyse van wetenschappelijke literatuur van de afgelopen 20 jaar en internationale patiëntenenquêtes kunnen we stellen dat CGT/GET niet effectief is. Bovendien blijkt uit onze analyse dat "behandeling" zelfs schadelijk is voor veel patiënten met ME/CVS: de toestand van veel patiënten die deze "behandelingen" ondergingen, verslechterde immers opmerkelijk. Tevens nam de arbeidsparticipatie af!

Het overzichtsartikel geeft ook belangrijke verklaringen waarom GET en inspanning de karakteristieke symptomen, zoals "vermoeidheid", pijn, cognitieve klachten (concentreren, onthouden etc.), circulatieproblemen, verder doet toenemen: de onderliggende biologische afwijkingen (ontsteking, immuundysfunctie, oxidatieve stress etc.), nemen toe door een kleine inspanning, zoals een blokje wandelen of tv kijken ... en dus zeker door "revalidatietherapieën" zoals CGT/GET.

De onderzoekers dringen bij de beleidmakers aan op een drastische koerswijziging: het stopzetten van vaak contraproductieve "revalidatieprogramma's" en investeren in onderzoek naar lichamelijke oorzaken en behandelingen gericht op het afweersysteem, infecties en andere organische oorzaken die deze ernstige en slopende lichamelijke ziekte verklaren.





Ingezonden persbericht