Gemeente Berkelland


Woensdag 28 oktober 2009

Achterhoek vraagt aandacht voor problemen rondom Natura 2000 10 'plattelandswethouders' schrijven brief aan Minister

"Laat er geen misverstand over bestaan: wij zijn trots op onze natuurgebieden en zijn van mening dat de flora en fauna in deze gebieden beschermd dient te worden en bewaard moet blijven voor de generaties die na ons komen. Ons bezwaar richt zich vooral op de manier waarop dit nu door het Natura2000 beleid gestalte krijgt. In onze ogen is er sprake van eenrichtingsverkeer, die een goede en uit maatschappelijk oogpunt noodzakelijke afweging tussen de natuurbelangen en de sociaaleconomische belangen in de weg staat. Wij zijn van mening dat dit contraproductief werkt en het draagvlak onder het natuurbeleid ondermijnt." Met deze woorden begint de brief waarin wethouder Johan Vennevertloo zich namens de 10 wethouders in de Achterhoek met platteland in de portefeuille, richt tot Minster Gerda Verburg van Landbouw & Visserij.

Onzekerheid voor bedrijven en andere economische ontwikkelingen. De brief vervolgt: "Het Natura2000-beleid leidt tot grote onzekerheid voor de bedrijven in onze gemeenten, zowel agrarisch als niet-agrarisch. Gehele gebieden, inclusief grote delen van landbouwontwikkelingsgebieden dreigen op slot te komen staan voor de verdere ontwikkeling van de agrarische bedrijvigheid. Daarnaast is het, ondanks de uitleg in ondermeer uw brief aan de Tweede Kamer van 30 juni jl., nog steeds onduidelijk hoe omgegaan moet worden met bestaand en vergund gebruik, laat staan met uitbreidingmogelijkheden binnen bestaande bestemmingen (industrie, recreatie, landbouw, verkeer, bewoning). Ook gemeenten hebben te maken met deze onzekerheid. Het is onzeker of sommige nieuwe ontwikkelingen die geregeld worden in bestemmingsplannen doorgang kunnen vinden, omdat moeilijk vast te stellen is of een dergelijke ontwikkeling wel of geen significante negatieve invloed heeft op de te beschermen waarden in een Natura2000 gebied. De onzekerheid wordt nog versterkt door het feit dat er op tal van thema's nog beslissingen door u dienen te worden genomen om de huidige concept beheerplannen verder af te kunnen ronden."

Vage en onwerkbare definities
In het Natura 2000 beleid staat de term 'significant' centraal. De wethouders geven aan dat onduidelijk is wat hier precies mee bedoeld wordt. "Dit soort termen moeten ons inziens bij de wettelijke verankering in nationaal beleid verduidelijkt worden. Het significant verstoren of belemmeren wordt nu telkens per gebied bekeken. Terwijl het toch voor de bescherming en diversiteit van soorten van belang is dat de instandhoudingsdoelstelling over een groter geheel, nationaal en Europees bekeken wordt. Verduidelijking van het begrip significant is een absolute noodzaak voor zowel bedrijfs- als natuurontwikkeling. Het gevaar is nu dat de rechter in plaats van het politieke bestuur de betekenis en reikwijdte van het begrip significant zal invullen. Naast het probleem dat het dan nog jaren duurt voordat er via jurisprudentie voldoende duidelijkheid is gekomen, kan het toch niet zo zijn dat de kern van een wettelijke regeling anders dan via politiek-bestuurlijke besluitvorming vormgegeven wordt. Daarnaast verzoeken wij u na te gaan of het mogelijk is de bewijslast om te keren. Bij omkering van de bewijslast wordt er van uit gegaan dat een activiteit mogelijk is, tenzij het tegendeel wordt bewezen. Wij begrijpen dat deze methodiek ook in andere EU-landen wordt toegepast."

Beheerplannen
De wethouders reppen in hun brief tevens over de beheerplannen die zijn bedoeld om de wijze van instandhouding van de aangewezen Natura2000 gebieden inzichtelijk te maken en daar met allen betrokken belangen afspraken over te maken. "Geconstateerd moet worden dat het proces van het opstellen van de verschillende beheerplannen tot nu toe nog niet het vertrouwen heeft gegeven dat dit ook gaat lukken. Integendeel, de beheerplannen komen moeizaam tot stand en ook hier lijkt sprake van eenrichtingsverkeer. Wij vragen om een meer afgewogen wijze van invulling van de beheerplannen, waarbij de ecologische onderbouwing gericht is op de instandhouding van de belangrijkste doelsoorten per natuurgebied, en niet op het onmogelijk maken van de economisch-maatschappelijke ontwikkeling van de gebieden er omheen.

Bureaucratie en theoretisch gehalte versus draagvlak voor natuurbehoud Tot slot vragen de 10 wethouders aandacht voor het hoge bureaucratische en theoretische gehalte van de uitwerking van het Natura2000 beleid. "Iedereen kan begrijpen dat het noodzakelijk is belangrijke natuurwaarden te beschermen en iedereen begrijpt ook dat dit soms offers vraagt. Echter, door het sectorale (eenrichtingsverkeer), bureaucratische (beheerplannen, onderzoeken, (vergunning-) procedures) en theoretische (wat draagt het offer bij aan de instandhouding van de doelsoorten en zijn de kosten en baten in evenwicht) karakter van het Natura2000-beleid, dreigt het draagvlak ervoor geheel te vervallen. In het belang van een effectieve en evenwichtige bescherming van onze natuurgebieden, maar ook uit oogpunt van deregulering en een beperking van de administratieve lasten voor ons bedrijfsleven, pleiten wij er dan ook voor de uitwerking van het Natura2000 beleid aanzienlijk te vereenvoudigen en niet meer te doen, dan Europa van ons verlangt."

Namens de hele Achterhoek
De brief is verzonden namens de portefeuillehouders platteland van de gemeenten Doetinchem, Oude IJsselstreek, Oost Gelre, Winterswijk, Bronckhorst, Aalten, Berkelland, Montferland, Lochem en Zutphen en in kopie verstuurd naar de provincie Gelderland.