Ministerie van Economische Zaken

Ons kenmerk
ET / 9186727

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen die zijn gesteld door het lid Jansen (SP) over de verkoop van aandelen URENCO. Deze vragen zijn op 15 oktober ingezonden onder nummer 2009Z18992.


1
Is het bericht

1
waar dat de Britse premier Brown als crisismaatregel alle overheidsaandelen in Europese consortium URENCO wil verkopen? Zo ja, heeft hij hierover met de Nederlandse overheid contact gehad?

Antwoord
Ja. Er is hierover van tevoren geen contact geweest met de Nederlandse overheid. De aankondiging van PM Brown kwam evenwel niet als een verrassing. De mogelijkheid van verkoop van Britse aandelen URENCO wordt de laatste jaren "standaard" opgenomen door het Verenigd Koninkrijk als de begrotingsvoornemens worden gepresenteerd. Tot op heden is dat door het Verenigd Koninkrijk echter nooit geconcretiseerd. Ook nu heeft het Verenigd Koninkrijk ons nog geen concreet voorstel voorgelegd.


2
Welke afspraken zijn binnen het Joint Committee gemaakt over verkoop van aandelen door een van de partners?

Antwoord
In maart 2007 heeft het Joint Committee zich gebogen over het voornemen van het Verenigd Koninkrijk om met een voorstel te komen om zijn aandelen in URENCO te verkopen. Nederland en Duitsland hebben toen gesteld voorstander te zijn van een behoud van de status quo in de eigendomsstructuur, omdat beide landen niet overtuigd waren dat de non-proliferatieaspecten waterdicht geborgd kunnen zijn bij een eventuele verkoop.
Nederland heeft voorts benadrukt dat, indien het Verenigd Koninkrijk aangeeft op de verkooplijn te blijven zitten, zonodig het vetorecht benut zal worden indien het concrete verkoopplan de belangen van Nederland in deze zou kunnen schaden.


1
AP, 14 oktober 2009: "British PM Brown to announce assets sell-off"

Pagina 2 van 2

Directoraat-generaal voor
Energie en Telecom

Ons kenmerk
ET / 9186727

3
Staat u nog steeds op het standpunt

2
dat er niet meer aandelen van URENCO in
private handen komen dan nu al het geval is? Zo ja, zal Nederland gebruik maken van zijn vetorecht in de Joint Committee om een dergelijke verkoop tegen te houden?

Antwoord
Ik ben nog steeds geen voorstander van een wijziging van de eigendomsstructuur van URENCO. Wanneer het Verenigd Koninkrijk met een concreet uitgewerkt voorstel komt, zal ik tezamen met mijn collega's van Buitenlandse Zaken en Financiën toetsen of de publieke belangen waterdicht geborgd zijn. Indien dit niet het geval is, zal Nederland een verkoop van Britse aandelen treffen met een veto. Tijdens de eerstvolgende bijeenkomst van de Joint Committee zullen wij dit Nederlandse standpunt nogmaals aan het Verenigd Koninkrijk kenbaar maken.

(w.g.) Maria J.A. van der Hoeven
Minister van Economische Zaken


2
Kamerstuk 31 200 V, nr. 76: "Er komen niet meer URENCO-aandelen in handen van private partijen dan nu al het geval is. Het Duitse deel ervan is al vanaf het begin in handen van private energiebedrijven. De regeringen die partij zijn bij het verdrag van Almelo zijn gehouden tot het garanderen van non-proliferatie. Nederland staat zeer kritisch tegenover de eventuele verkoop van de aandelen door één van de andere partners. Indien nodig, zal Nederland gebruik maken van zijn vetorecht in de Joint Committee om een dergelijke verkoop tegen te houden. Nederland zal niet overgaan tot vervreemding van zijn eigen aandelen URENCO".