KRO

KRO jeugddocumentaire 'Merle' wint Japan Prize

Uitzenddatum: 28/10/2009

De jeugddocumentaire ´Merle´, over een 11-jarige beeldhouwster, heeft zojuist in Tokio de prestigieuze NHK Japan Prize gewonnen voor het beste educatieve kinderprogramma van het afgelopen jaar.

De NHK Japan Prize is een belangrijk festival voor educatieve media dat al meer dan 40 jaar door de Japanse publieke omroep NHK wordt georganiseerd. Naast Merle, waren er dit jaar 323 inzendingen vanuit 196 organisaties in 65 landen.

In de documentaire krijgt Merle haar eerste opdracht om een houten beeld te maken voor het ziekenhuis in haar stad. De film volgt haar in haar scheppingsproces om uit een boom indrukwekkende vlammen te maken.

De film werd geproduceerd in het kader van de jeugddocumentaire uitwisseling van de European Broadcasting Union. Daardoor zal de film volgend jaar te zien zijn in meer dan 20 landen.

De prijs werd in het bijzijn van de Japanse kroonprins uitgereikt aan Jan-Willem Bult, eindredacteur KRO jeugdprogrammering en producent van deze film. "Sinds 3 jaar zijn we jeugddocumentaires gaan produceren bij de KRO. En dan in één week tijd de Cinekid Kinderkast én de Japan Prize winnen. Ongelofelijk!", aldus Bult.

De jeugddocumentaire werd geregisseerd door Hilt Lochten, die eerder o.a. de kleutertuinierserie ´Groeien´ en de korte jeugdfilm ´Firuze´ voor de KRO regisseerde.

Merle wordt zaterdag 21 november uitgezonden om 14.25 bij de KRO op Z@pp/Ned.3.

Meer informatie

Voor persvragen/ interviewverzoeken: