Gemeente Elburg

buitengebied

29102009 Markeringen buitengebied

Persbericht

Elburg, 29 oktober 2009

Markeringen buitengebied

Meer veiligheid wegen buitengebied

Op woensdag 28 oktober is door Wethouder H. Wessel het startsein gegeven voor het aanbrengen van 60km belijning op de doorgaande wegen in het buitengebied van de gemeente Elburg. De Rode Landsweg en de Vaarbekerweg zijn nog dit najaar uitgevoerd omdat deze wegen een behoorlijke rol vervullen in de `noord-zuid' verbinding tussen de Zuiderzeestraatweg en de Bovenweg. Alle andere doorgaande wegen in de gemeente zullen in het voorjaar van 2010 worden voorzien van agglomeraat markering ofwel `spetter'markering.

Door het aanbrengen van de kant-spettermarkeringen op de weg in overeenstemming met de landelijke richtlijnen voor het inrichten van 60 km wegen wordt het voor de weggebruiker duidelijk dat hij/zij met 60km wegen te maken heeft.

Spettermarkering

De relatief nieuwe belijning is door zijn structuur minder gevoelig voor vervuiling. Het vuil wordt door het verkeer of regen van de spetter afgevoerd wat ten goede komt aan de zichtbaarheid van de belijning.

Zichtbaarheid/veiligheid

De structuur van de spetterbelijning zorgt er voor dat licht van auto of fiets wordt weerkaatst. De verbetering van de zichtbaarheid op de wegen was, aldus H. Wessel, voor de gemeente Elburg voldoende aanleiding om de belijning aan te brengen. De fietsverbindingen tussen de verschillende kernen zijn in 2006 al voorzien van openbare verlichting. Om het landelijke karakter van het buitengebied te behouden en het dag/nachtritme van de natuur niet te verstoren is het niet wenselijk alle wegen in het buitengebied te voorzien van openbare verlichting.

Met het versneld aanbrengen van de goed zichtbare 60 km spetterbelijning op alle doorgaande wegen in het buitengebied wil de gemeente bereiken dat bewoners van het buitengebied ook tijdens de nacht en bij mistig weer de weg goed kunnen zien, wat bijdraagt aan de verkeersveiligheid.
laatst gewijzigd: 02-11-2009 | print deze pagina print deze pagina | download document: 29102009 Markeringen buitengebied |