Gemeente Stadskanaal

Wat vindt u van Stadskanaal?

In de eerste week van november ontvangen ruim 6800 inwoners een brief van de gemeente in de bus. Met deze brief worden de inwoners uitgenodigd om mee te doen aan de gemeentemonitor. De gemeentemonitor is een enquête waarin uw mening wordt gevraagd over het leven en wonen in onze gemeente.

De reden

Het gemeentebestuur wil graag weten hoe tevreden u bent over de taken die de gemeente uitvoert. Voor het bedenken van nieuwe plannen vinden wij het heel belangrijk om uw mening te horen. Zo zijn er vragen over speelplekken, verkeersgedrag en geluidsoverlast in uw buurt, maar ook over hoe u als buren met elkaar omgaat. Het gemeentebestuur wil investeren in de wijken en de kernen. Je thuis voelen in je eigen woonomgeving is erg belangrijk. U kent uw eigen buurt en daarom vinden wij het belangrijk uw mening te horen.

De uitkomsten

Met de uitkomsten van de gemeentemonitor wil het gemeentebestuur haar beleid beter afstemmen op uw wensen. Het is daarom heel belangrijk dat voldoende inwoners de enquête invullen. De enquête kan via internet worden ingevuld of via een vragenlijst die wij u per post toesturen. Alleen de inwoners die een uitnodiging van de gemeente ontvangen kunnen aan de gemeentemonitor meedoen. De uitkomsten van de gemeentemonitor worden omstreeks maart 2010 verwacht.

Krijgt u de brief thuis, doe dan mee met het onderzoek!

Belangrijk nieuws voor iedereen tot 27 jaar

Op 1 oktober 2009 is de Wet Investeren in Jongeren (WIJ) in werking getreden. Dat betekent dat je als jongere een aanbod voor werk, scholing of een combinatie van die twee krijgt, als je je meldt voor een uitkering. Pas als je dit werk-/leeraanbod accepteert, kun je een (aanvullende) uitkering krijgen.

Waarom deze nieuwe wet?

De overheid wil voorkomen dat jongeren werkloos thuis zitten en niet actief zijn in de maatschappij. Daarom is er extra geld beschikbaar voor nieuwe banen en stageplaatsen voor jongeren. Het is de bedoeling dat je als jongere ook in jezelf investeert. Door je school af te maken, een vervolgopleiding te doen of door werk te accepteren. De overheid wil je nu dus vooral actief houden. En je daarmee beschermen tegen werkloosheid, armoede of sociale problemen in de toekomst.

Wat verandert er?

Het zijn vooral de regels die veranderen. Tot nu toe kreeg je een uitkering, op voorwaarde dat je zelf actief meewerkte aan het vinden van een baan. In de nieuwe situatie krijg je geen geld, tenzij je het aanbod voor scholing of werk accepteert. De bedragen van de WIJ zijn gelijk aan de bedragen van de WWB. De gemeente is verplicht om je binnen acht weken een aanbod voor werk of scholing te doen. Als de gemeente je geen geschikt aanbod kan doen, heb je uiteraard wel recht op een uitkering.

Geldt de WIJ voor alle jongeren?

In principe geldt de WIJ voor iedereen tot 27 jaar die niet (meer) naar school gaat of niet werkt en die wel kan werken of leren. Kom je vanaf 1 oktober 2009 een nieuwe uitkering aanvragen? Dan gelden de regels van de WIJ.

Heb je al een bijstandsuitkering en ben je nog geen 27 jaar? Dan krijg je binnenkort bericht van de gemeente waarin we uitleggen hoe en wanneer je overgaat van de WWB) naar de WIJ. De overgangsperiode loopt tot 1 juli 2010.

Vragen? Heb je vragen? Neem dan gerust contact op met onze medewerkers van het loket Werk en Inkomen. Het loket is gevestigd in het bedrijfsverzamelgebouw A22 aan de Aziëlaan 22 in Stadskanaal, T (0599) 631 535. De openingstijden zijn maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Telefonische bereikbaarheid

In verband met werkzaamheden aan de nutsvoorzieningen op zaterdag 31 oktober zijn de gemeente, T (0599) 631 631, de muziekschool, T (0599) 631 700 en het Theater Geert Teis, T (0599) 631 731 niet bereikbaar vanaf 8.00 uur. Ook is het vanaf vrijdag 30 oktober 16.00 uur niet mogelijk om via deze website een bestelling te doen. Zaterdag aan het eind van de middag zijn we weer telefonisch bereikbaar en kunt u weer bestellingen via de website doen.

Benieuwd naar nieuwe plannen van de gemeente?

Welke plannen en projecten staan op stapel en welke ambities heeft de gemeente. Dit leest u in de begroting van de gemeente. Het college heeft de begroting voor 2010 klaar. De gemeenteraad moet hieraan nog goedkeuring geven. Op 9 november 2009 wordt de begroting besproken in de gemeenteraad. In deze krant zijn twee pagina's gewijd aan de begroting 2010 en de plannen van het college en twee pagina's met de reacties van de vijf politieke partijen hierop.

Informatieavond over nieuwbouwplannen Molenwijk Stadskanaal

Op dinsdagavond 10 november houdt de gemeente Stadskanaal een informatiebijeenkomst over de nieuwbouwplannen aan de Molenwijk. Belangstellenden zijn vanaf 19.30 uur welkom in het gemeentehuis in Stadskanaal. De gemeente Stadskanaal werkt aan de invulling van het voormalige tennispark en de Ulo-locatie aan de Molenwijk in Stadskanaal. Momenteel ligt deze locatie, die zich uitstrekt tot aan de Hoofdkade, braak. De gemeente heeft het gebied bestemd voor woningbouw.

Voor de invulling van de beide zijden van de Molenwijk wordt samengewerkt met wooncorporatie Lefier Stadskanaal en KUUB, het centrum voor particuliere bouw uit Groningen. Wooncorporatie Lefier is betrokken als mogelijke partij om op deze locatie een aantal woningen in de dure huur te bouwen. Na toewijzing zullen de huurders ook betrokken worden bij het bouwproces.

Wat kunt u verwachten?

Tijdens de informatiebijeenkomst laat KUUB zien hoe het gebied ingevuld kan worden. Onder de aanwezigen wordt de belangstelling voor de koop van een woning aan de Molenwijk gepolst. Met de mensen die wellicht een kavel in het gebied willen kopen houdt KUUB een vervolggesprek om hun wensen en mogelijkheden te bespreken.

Projectmatig Particulier Opdrachtgeverschap (PPO®)

Naar aanleiding van de respons wordt besloten of het mogelijk is om de Molenwijklocatie volgens de principes van PPO® te ontwikkelen. Bij deze wijze van ontwikkelen bouwen alle toekomstige bewoners van een nieuwbouwlocatie hun huizen in gezamenlijkheid. Zij geven rechtstreeks opdracht aan de betrokken partijen zoals de architect en de aannemer. Er is bij een PPO® dus geen projectontwikkelaar betrokken. Daardoor besparen de kopers kosten en kunnen zij de woning volledig naar hun wensen bouwen. De begeleiding van een PPO®-project wordt verzorgd door KUUB, dat sinds 2002 ervaring heef met dergelijke projecten. Meer informatie kunt u vinden op www.kuub.info.nl.

Bouwplannen

Wie bouwplannen heeft, moet (meestal) een vergunning aanvragen bij de gemeente. De gemeente publiceert alle ingekomen aanvragen. Zo kan iedereen op tijd op de hoogte zijn over wie van plan is te gaan bouwen of verbouwen. De beslissingstermijn voor een lichte bouwvergunning is zes weken en voor een reguliere bouwvergunning twaalf weken. Alleen tegen een verleende vergunning kan door belanghebbenden bezwaar gemaakt worden, dus niet tegen een aanvraag.

In de periode van 16 oktober tot 23 oktober 2009 zijn de volgende aanvragen om een vergunning ingediend.

Stadskanaal

* Boerhaavestraat 14, het verbouwen van een woning en bouwen van een garage, d.d. 16 oktober

Musselkanaal

* Schoolkade 1, het verwijderen van asbesthoudende materialen, d.d. 21 oktober

De rayonarchitect van de welstandscommissie komt op de dinsdag van alle even weken om 10.00 uur. Deze bijeenkomsten zijn openbaar. Belanghebbenden kunnen zich melden bij de receptie. De uitslag van het welstandsadvies is op de oneven weken op maandag van 16.00 tot 17.00 uur op te vragen bij de heer J. de Vries, T (0599) 631 436.

Meer informatie: team Ruimte, de heer J. Post, T (0599) 631 434.

Openbare registers bouwplannen

Wilt u weten welke bouwplannen actueel zijn of hoe het staat met de aanvraag van een bepaalde bouwvergunning? In het gemeentehuis bij de balie van ruimte zijn registers ingericht die voor een ieder in te zien zijn.

Uitwegvergunningen

Op 27 oktober 2009 is voor het aanleggen van een uitweg op onderstaande percelen een vergunning verleend.

Stadskanaal

* Baken 33

* G.W. Spitzenstraat 17

* Tinnegieter 38

Musselkanaal

* Azaleastraat 91

* Badstraat 110

Mussel

* Musselweg 65 (legalisatie van bestaande inrit)

Bezwaren tegen deze besluiten kunnen, uitsluitend schriftelijk, binnen een termijn van zes weken na de datum van vergunningverlening, bij burgemeester en wethouders worden ingediend.

Ontheffing bouwplan

Burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal maken bekend, dat met ingang van 29 oktober 2009 gedurende zes weken bij het team Ruimte, Raadhuisplein 1 in Stadskanaal ter inzage ligt:
* het verzoek van de heer Meijer, Krommewijk 13 in Stadskanaal om ontheffing voor het verbouwen en vergroten van een woning met garage op het perceel Krommewijk 13 in Stadskanaal.

Ontheffing wordt gevraagd volgens artikel 3.23 van de Wet ruimtelijke ordening om zodoende ontheffing te kunnen verlenen ex artikel 4.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening. Burgemeester en wethouders hebben het voornemen de ontheffing te verlenen.

Als u het niet eens bent met dit voornemen, dan kunt u uw zienswijze schriftelijk van donderdag 29 oktober tot en met woensdag 9 december 2009 aan burgemeester en wethouders kenbaar maken.

Kapvergunningen

Op 27 oktober 2009 is de volgende kapvergunning verleend.

Onstwedde

* nabij Holte 80, 1 eik

Bezwaren tegen dit besluit kunnen, uitsluitend schriftelijk, binnen een termijn van zes weken na de datum van vergunningverlening, bij burgemeester en wethouders worden ingediend.

Ruimtelijke ordening

Ontwerp projectbesluit Irenelaan

Burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal zijn van plan een projectbesluit voor te bereiden voor de bouw van 24 patiowoningen op het perceel, gelegen tussen Irenelaan, Marijkelaan, Wilhelminalaan en Parkheem in Stadskanaal (overeenkomstig artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening). Tegen dit voornemen kunt u geen zienswijzen indienen. Zienswijzen zijn wel mogelijk over het ontwerp-projectbesluit en de ontwerp-bouwvergunning. Voor de procedure is afdeling 3.3 van de Wet op de ruimtelijke ordening van toepassing, samen met de Coördinatieregeling 2009.

Het ontwerp ligt van 29 oktober tot 10 december 2009 ter inzage bij de publieksbalie in het gemeentehuis, Raadhuisplein 1 in Stadskanaal. Gelijktijdig met het ontwerp-projectbesluit ligt ook de ontwerp-bouwvergunning op het gemeentehuis ter inzage. Het ontwerp-projectbesluit Irenelaan is ook digitaal in te zien.

Meer informatie: team Ruimte, de heer N. Beck, T (0599) 631 432.

U kunt tot 10 december 2009 uw zienswijze over het ontwerp-projectbesluit of de ontwerp-bouwvergunning kenbaar maken:
* schriftelijk, door een brief te sturen aan burgemeester en wethouders van Stadskanaal, Postbus 140, 9500 AC in Stadskanaal;
* mondeling, door te bellen voor een afspraak met de heer J. de Vries, T (0599) 631 436. Geeft u hierbij aan of het gaat over het projectbesluit, de bouwvergunning of beide.

Ontwerp projectbesluit Floralaan 73

Burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal zijn van plan een projectbesluit voor te bereiden voor de bouw van 2 woningen op het perceel, gelegen aan de Floralaan 73 in Musselkanaal (overeenkomstig artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening). Tegen dit voornemen kunt u geen zienswijzen indienen. Inspraakreacties zijn wel mogelijk over het voorontwerp-projectbesluit. Voor de procedure is afdeling 3.10 van de Wet op de ruimtelijke ordening van toepassing.

Het voorontwerp ligt van 29 oktober tot 10 december 2009 ter inzage bij de publieksbalie in het gemeentehuis, Raadhuisplein 1 in Stadskanaal. Het voorontwerp projectbesluit Floralaan 73 is ook digitaal in te zien.

U kunt tot 10 december 2009 uw inspraakreactie over het voorontwerp-projectbesluit kenbaar maken:

* schriftelijk, door een brief te sturen aan burgemeester en wethouders van Stadskanaal, Postbus 140, 9500 AC Stadskanaal;
* mondeling door te bellen voor een afspraak met de heer J. de Vries, T (0599) 631 436.

Vaststelling wijziging bestemmingsplan Stadskanaal Kern, correctieve en partiële herziening, wijzigingsplan Hoofdkade 9

Burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal maken bekend dat bij besluit de datum 27 oktober 2009 het wijzigingsplan Hoofdkade 9 is vastgesteld. Deze planwijziging maakt het mogelijk het perceel voor woondoeleinden te gebruiken.

Het vaststellingsbesluit ligt met het wijzigingsplan met ingang van 29 oktober 2009 gedurende 6 weken ter inzage in het gemeentehuis te Stadskanaal. De wijziging bestemmingsplan Stadskanaal Kern met besluit is ook digitaal te raadplegen.

Belanghebbenden kunnen tegen het besluit tot vaststelling gedurende de bovengenoemde inzagetermijn beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te Den Haag.

* 28 oktober 2009