Gemeente Leeuwarderadeel


'Afvalkleding' geshowd op de catwalk

28-10-2009 15:20

Als actie vanuit de op 14 oktober gehouden Himmeldei is een wedstrijd uitgeschreven `ontwerp en maak je eigen kleding uit afval'. Scholieren van basisscholen die hieraan meededen, hebben kleding voor hun zelf en/of voor hun leraar gemaakt uit afval.

Woensdag 28 oktober werden deze kledingstukken door zo'n 40 scholieren, enkele leraren en ook ouders geshowd bij het gemeentehuis onder muzikale begeleiding op de catwalk. De jury, gevormd door wethouder Froukje Haites en de beleidsadviseurs Sijtze Overdijk en Jellie Broersma, hadden een flinke klus om de vele ontwerpen te beoordelen. Er was originaliteit te over.

Na beraadslaging zijn uiteindelijk nog 5 ontwerpen nader bekeken waaruit de drie prijswinnaars zijn gekozen. De derde prijs is gegaan naar Myrthe Hietkamp en Elbrich Akkerman die bij elkaar passende jurken droegen van vuilniszakken en een boodschappentas versierd met o.a. kurkdoppen en toiletrollen en bij de jurk een mooie hoed. Ook droegen ze papieren slippers. De tweede prijswinnaar is Vincent Tijsseling. Het gedragen pak gemaakt uit een theezakjesoverhemd met een chipsoverjas en bijpassende hoed was mooi en zeer kleurrijk. De eerste prijs is voor Janine Wijkstra met haar herfstcreatie. De blauwe vuilniszakjurk en laarzen zijn geheel versierd met bladeren, organisch afval, met een blauwe plasticceintuur als decoratie-element.

Deze modeshow liet zien dat, behalve dat afval niet op straat hoort, er prachtige ontwerpen zijn te maken uit afval.


---