Gemeente Leidschendam-Voorburg


Eerste kassen Stompwijk binnen jaar weg

28 oktober 2009 - Het werkbezoek en de specifieke belangstelling van minister Jacqueline Cramer van ruimte en milieu voor het landelijk gebied rond Stompwijk heeft het gemeentebestuur van Leidschendam-Voorburg bijzonder gewaardeerd. Met de aanwijzing van Stompwijk als prioriteitsproject voor het opruimen van verspreid liggende oude glastuinbouw door het ministerie van VROM, verwacht de gemeente binnen één jaar al de eerste concrete resultaten te boeken.

Met zes glastuinbouwbedrijven die willen stoppen in het kwetsbare buitengebied, is overeenstemming over het toepassen van de zogeheten ruimte-voor-ruimteregeling. De opbrengsten van beperkte woningbouw op de huidige plek van de kassen dragen hiermee voor een belangrijk deel de kosten van de sloop van de glasopstallen. Voor deze projecten start nu een procedure om het bestemmingsplan aan te passen.

Eind 2010 is waarschijnlijk de eerste 4,3 hectare aan verspreid liggende kassen verdwenen, waarmee weer een mooi Hollands landschap rond de karakteristieke drie molens te voorschijn komt.

Noodzakelijke aanvulling
Verantwoordelijk projectwethouder Eppe Beimers is zeer verheugd met de steun van minister Cramer. Alles bij elkaar moeten elf bedrijven van uiteenlopende bedrijfsgrootte verdwijnen uit het buitengebied. Het gaat in totaal om 8,3 hectare aan glasopstallen. Alle activiteiten in de glastuinbouwsector worden geconcentreerd in de Meeslouwerpolder, een gebied dat de gemeente volledig duurzaam wil herstructureren. Daarbij wordt onderzocht of de inzet van aardwarmte en gebruik van CO2 uit het Rijnmondgebied mogelijk is.

Met de eerste zes projecten kunnen we snel een kwaliteitsslag maken, waar velen naar uit zien, meent Beimers. Voor de overige vijf projecten is maatwerk nodig. De financiële steun van minister Cramer is dan ook een noodzakelijke aanvulling op de mogelijkheden van de ruimte-voor-ruimteregeling. Naar verwachting is alle verspreid liggende glastuinbouw in 2011 uit Stompwijk verdwenen.

Recreatief knooppunt
Met het slopen van de verspreid liggende tuinbouwkassen worden enkele doelstellingen uit de gebiedsvisie Stompwijk gerealiseerd: de kracht en openheid van het buitengebied, en de economische vitaliteit van het dorp. Het buitengebied van Stompwijk vormt de poort naar het Groene Hart.

De vestiging van een recreatief knooppunt aan de rand van de Haagse agglomeratie zal het Stompwijkse polderlandschap aantrekkelijker maken als entree van het nationaal landschap Groene Hart. Er komen in de polder mogelijkheden voor natuurgerichte recreatievormen als wandelen en paardrijden. De Stompwijkseweg, nu nog een druk bereden polderweg, wordt straks een belangrijke verbinding voor recreatief fietsverkeer.

vlnr wethouder Beimers, burgemeester Van der Sluijs en minister Cramer