Stichting Natuur en Milieu

Natuur en Milieu reikt CE-Rapport uit aan Minister Van der Hoeven

26 oktober - Op 26 oktober heeft Natuur en Milieu het onderzoeksrapport Duurzame elektriciteitsmarkt? uitgereikt aan Minister Van der Hoeven van Economische Zaken. Natuur en Milieu gaf aan CE Delft de opdracht dit onderzoek uit te voeren. De belangrijkste conclusie uit het rapport is dat duurzame energie uit de markt wordt gedrukt door de bouw van te veel elektriciteitscentrales in Nederland. In haar reactie gaf Van der Hoeven aan dat het rapport een goede analyse bevat. Zij belooft de resultaten te betrekken bij de evaluatie van het energiebeleid.

De komende jaren zal de productiecapaciteit van stroom met maar liefst zeventig procent toenemen, terwijl de vraag maar met twintig procent stijgt. Een overschot dat Nederland niet volledig aan het buitenland kwijt kan, omdat ook daar steeds meer nieuwe centrales worden gebouwd. Hierdoor komt het kabinetsdoel van twintig procent duurzame energie in 2020 ernstig in gevaar.

Energiebedrijven hebben door die overcapaciteit immers geen belang meer om te investeren in duurzame energie omdat hierdoor nog meer overcapaciteit ontstaat. Dat zou betekenen dat hun gas- en kolencentrales vaker stilgezet moeten worden. De overcapaciteit zorgt er ook voor dat grijze stroom goedkoper wordt, waardoor het prijsverschil tussen duurzame stroom en grijze stroom toeneemt. Dit zou betekenen dat er meer subsidiegeld nodig is voor dezelfde hoeveelheid duurzame stroom.

Natuur en Milieu pleitte daarom bij Minister Van der Hoeven voor de invoering van een CO2- norm voor elektriciteitscentrales en voor het op termijn invoeren van een verplichting voor energieleveranciers om duurzame stroom te leveren. Energiebedrijven zullen hierdoor afzien van nieuwe kolencentrales en het maakt investeren in duurzame energie aantrekkelijker. Natuur en Milieu sprak bij de uitreiking de wens uit om dit vandaag al aan de orde te stellen bij de behandeling van de EZ- begroting in de Tweede Kamer.

Publicatiedatum: 26-10-2009