Senternovem

28-10-2009 | NLR 90 jarig bestaan symposium

Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium organiseerde ter gelegenheid van haar 90 jarig bestaan op 7 oktober 2009 het symposium 'Aeronautics, the next 25 years'. Het symposium stond in het teken van de uitdagingen die de luchtvaart de komende 25 jaar te wachten staan.

Camiel Eurlings Tijdens de opening van het symposium blikte Algemeen Directeur Fred Abbink terug op de ontwikkelingen in de luchtvaart gedurende de laatste decennia. Camiel Eurlings, Minister van Verkeer en Waterstaat, maakte kort daarna de benoeming bekend van dhr. Abbink tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau en reikte vervolgens deze koninklijke onderscheiding aan hem uit.

Gerenommeerde sprekers uit de luchtvaartsector uit binnen- en buitenland presenteerden hun visie op de toekomst van de luchtvaart tijdens lezingen en paneldiscussies. Er werd gesproken over hoe onze luchthavens en vliegtuigen eruit gaan zien, hoe het luchtruim wordt ingedeeld en hoe het vliegverkeer wordt begeleid. En, welke rol het NLR daarin kan spelen, als ondersteunende kennisorganisatie.

Tussen de lezingen door werden rondleidingen gegeven in de state of the art faciliteiten en simulators van het NLR. Gasten konden kregen demonstraties in onder meer Fighter4Ship, Luchtverkeerstoren Narsim Tower en Narsim Radar, GRACE en de nieuwe Helicopter Pilot Station.

Naast het symposium organiseerde het NLR op dezelfde dag een bijeenkomst waarbij Lockheed Martin een contract ter waarde van USD 18,8 miljoen met Dutch Space en het NLR tekende voor de ontwikkeling van een multi-ship embedded training systeem voor de F-35 Lightning II, ook wel de Joint Strike Fighter (JSF) genoemd.