LNV en TNO vragen ideeën om voedselverspilling te verminderen
Persbericht | 28-10-2009
Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)
roept voedselproducenten, -distributeurs en -experts op om ideeën aan
te leveren over hoe er minder voedsel wordt weggegooid of beter wordt
benut. Samen met TNO worden kansrijke ideeën uitgewerkt tot
businesscases die echt kunnen worden uitgevoerd.
Per jaar gooit de voedselketen (producenten, transporteurs, industrie,
horeca, catering en retail) voor 2 miljard euro aan voedsel weg.
Minister Verburg wil dat in 2015 20% minder voedsel wordt verspild. De
ideeën van het bedrijfsleven moeten daar een bijdrage aan gaan
leveren.
LNV Innovatie-impuls
Voor het uitwerken van ideeën en plannen wordt een innovatieve manier
van werken ingezet waarbij een team van drie deelnemers onder
begeleiding van TNO binnen een week een probleem en uitwerkt tot een
plan van aanpak. Op maandagochtend ontvangt het team het idee of plan
en na een week presenteert het de oplossing en een plan van aanpak met
bijbehorende business case. Het team wordt samengesteld uit mensen
werkzaam in de voedingsindustrie op basis van de vereiste kennis en
vaardigheden.
Stappenplan
Het uitwerken van de uitdagingen gebeurt in een aantal stappen. Van 4
november tot en met 20 december 2009 kunnen bedrijven uit de
voedselketen op de website van LNV aangeven waar de uitdagingen rond
voedselverspilling liggen. Hier is ook de inbreng van anderen te zien.
Omdat iedereen op elkaar kan reageren, zullen uitdagingen steeds
scherper en duidelijker worden.
Uit de ingediende ideeën worden er vier gekozen als uitgangspunt voor
een LNV Innovatie-impuls. In februari 2010 worden deze vier ideeën
uitgewerkt tot plannen van aanpak en business cases. Daarna is op de
website van de LNV Innovatie-impuls ook gelegenheid voor kennisdeling
rond het thema voedselverspilling. Ook zullen de plannen van aanpak in
die periode worden uitgevoerd.
Een man pakt paprika's in. (foto: Marcel van den Bergh)
Zie ook
* Voedselverspilling
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit