Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 28 oktober 2009

CHE-ExcellenceRanking 2009: UvA met drie disciplines in Excellence-groep

Gepubliceerd op 28 oktober 2009

De Universiteit van Amsterdam komt als uitstekend naar voren in de CHE-ExcellenceRanking 2009. Voor alle onderzochte disciplines in deze ranking - Economie, Psychologie en Politicologie - behoort de UvA tot de zogeheten Excellence-groep. De UvA onderscheidt zich op alle drie de disciplines door het grote aantal publicaties en citaties. Daarnaast is er een grote mobiliteit van zowel studerenden als docenten bij Economie en Psychologie.

Tien universiteiten in Nederland hebben zich voor een Excellence-groep weten te kwalificeren. De UvA en de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn de enige Nederlandse universiteiten die op alle drie de vakgebieden zijn doorgedrongen tot de Excellence-groep.

In 2007 vond de eerste ronde van de ExcellenceRanking plaats, waarbij de natuurwetenschappen (Biologie, Scheikunde, Natuurkunde en Wiskunde) werden onderzocht. De disciplines Scheikunde en Natuur- en sterrenkunde van de UvA kregen toen ook een plaats in de Excellence-groep.

Beoordelingscriteria

De hogeronderwijsinstellingen zijn op verschillende criteria beoordeeld: het aantal publicaties, het aantal citaties, het aantal meest geciteerde onderzoekers, en de mate van internationale oriëntatie. Dit laatste criterium is bepaald aan de hand van de Erasmus-Mundus-master en de mobiliteit van zowel studenten als docenten.

Over CHE

Het Centrum für Hochschulentwicklung (CHE) is een onafhankelijke instelling, gevestigd in Gütersloh (Duitsland), die zich inzet voor hervormingen in het hoger onderwijs. Het centrum maakt elk jaar nationale (in Duitsland) en internationale rankings van hogeronderwijsinstellingen. Hiermee kunnen aankomend masterstudenten en promovendi de onderzoekskwaliteiten van de instellingen vergelijken om zo tot een juiste keuze te komen.

Verwijzingen

Meer informatie
Bron: UvA Persvoorlichting