Vlaamse Overheid

groen

De energiemarkt kleurt steeds meer groen

Vlaamse overheid

woensdag 28 oktober 2009

De VREG stelt op 28 oktober haar Marktmonitor voor. Dit jaarlijkse rapport bundelt relevante informatie over de elektriciteits- en aardgasmarkt in Vlaanderen. Marktgegevens worden aangevuld en afgezet tegen de enquêteresultaten van het onderzoek dat de VREG jaarlijks laat uitvoeren bij de gezinnen en de bedrijven. Zo wordt gepeild naar het gedrag van de energieafnemers op de energiemarkt en waarom ze zich zo gedragen.

Milieuvriendelijke elektriciteit is `hot'. In 2009 zijn gezinnen en bedrijven zich meer dan ooit bewust van groene elektriciteit. Dit vertaalt zich in een verdubbeling van het aantal groene contracten. Eén gecontracteerd gezin op vijf heeft volgens de enquête momenteel een groen contract.

Vooral bij de nieuwe leveranciers zijn groene contracten populair. Groene stroom kende een grote vooruitgang als motivatie bij de keuze voor een elektriciteitsleverancier.

Ook bij de bedrijven is er een stijgend groen bewustzijn. In 2009 zien we in de enquête een verdrievoudiging van het aantal groene contracten in vergelijking met 2007.

De perceptie van stijgende energieprijzen bij de gezinnen en bedrijven is bekoeld. Toch is de groep die een prijsstijging meldt nog altijd groter dan de groep die een daling ziet. In werkelijkheid kenden zowel de elektriciteits- als de aardgasprijzen voor de gezinnen en de elektriciteitsprijzen voor kleine professionele afnemers sinds einde 2008 en in de eerste helft van 2009 een sterke daling.

Bedrijven met een contract merken vaker een prijsdaling op. Bedrijven zonder contract kunnen minder vaak antwoorden op de vraag naar prijsevolutie.

Voor het eerst werd gepeild hoe de energieklanten staan tegenover de vrijmaking van de energiemarkt. Volgens 51% van de gezinnen heeft de vrijmaking een positief effect. Gezinnen die op zoek gingen naar informatie over de vrijmaking én deze vonden, zijn positiever. Ook gezinnen met een contract bij een nieuwe leverancier staan positiever ten opzichte van de vrijmaking.

De bedrijven staan positiever tegenover de vrijmaking. 58% is van mening dat de vrijmaking een positief effect heeft.

Vandaag voelt 62% van de Vlaamse gezinnen zich voldoende geïnformeerd over de vrijmaking van de energiemarkt. Dit is een duidelijke verbetering ten opzichte van 2008 (52%). Gezinnen die vruchteloos op zoek gingen naar informatie, zijn vooral op zoek naar (prijs)vergelijkingen van leveranciers. Nochtans biedt de VREG al sinds de vrijmaking een objectieve leveranciersvergelijking aan op haar website: de V-test.

U vindt de VREG Marktmonitor op www.vreg.be, via volgende link:

http://www.vreg.be/vreg/documenten/rapporten/RAPP-2009-10.pdf.