Rechtbank Alkmaar


Gevangenisstraf voor daders van overval woning in Warmenhuizen

Alkmaar, d.d. 28 oktober 2009 - De rechtbank in Alkmaar heeft zes jonge mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen voor het plegen van een overval op een woning in Warmenhuizen. Door het Openbaar Ministerie waren straffen van vier, vijf en zes jaren geëist. De rechtbank heeft vier van hen veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van vier jaren. De andere twee verdachten hebben vanwege hun strafblad respectievelijk vier en een half jaar en vijf jaren gevangenisstraf gekregen.

Op de avond van 19 maart 2009 heeft een gewapende overval plaatsgevonden op de woning van een familie. Aangeefster bevond zich `s avonds in haar woning, waar op dat moment ook haar 65-jarige moeder, haar 15 jarige zoon en haar geestelijk gehandicapte zoon aanwezig waren. Plotseling werden zij geconfronteerd met een zestal jonge mannen en bedreigd met wapens. De overvallers hebben door gebruikmaking van grof geweld en onder uiting van ernstige bedreigingen een aantal goederen gestolen en hen gedwongen tot afgifte van geld en goederen.

Rechtmatige aanhouding
De verdachten zijn kort na de overval, nog op diezelfde avond, na een wilde achtervolging aangehouden. Bij de aanhouding zijn twee verdachten door politiekogels gewond geraakt.

Ter terechtzitting is het verweer gevoerd, dat het openbaar ministerie niet-ontvankelijk behoort te worden verklaard in de strafvervolging omdat de politie bij de aanhouding buitenproportioneel geweld heeft toegepast.

De rechtbank heeft dit verweer verworpen. Eén verdachte is bij de aanhouding door een politieambtenaar in zijn voet geschoten. De rechtbank heeft geoordeeld dat deze politieambtenaar handelde in de rechtmatige uitoefening van zijn bediening. Een andere verdachte is door een politieambtenaar geraakt in zijn bil. De rechtbank heeft geoordeeld dat bij deze beschieting sprake was van noodweersituatie, zodat niet kan worden gezegd dat sprake is van een onrechtmatige aanhouding.

Medeplegen
Voor de rechtbank is niet vast te stellen of alle zes verdachten in de woning zijn geweest, in welke volgorde dat heeft plaatsgevonden en wat de rol is geweest die elk van de verdachten afzonderlijk binnen dan wel buiten de woning, dan wel voorafgaand aan de overval, heeft gespeeld. De rechtbank stelt echter wel vast dat de zes - op 19 maart 2009, vlak na de overval - aangehouden verdachten gezamenlijk naar Warmenhuizen zijn gegaan en dat het aan ieder van de zes verdachten op enig moment vóórdat de overval plaatsvond duidelijk is geweest dat er een overval gepleegd zou worden én dat daarbij in ieder geval twee wapens in het spel waren. Uit de feiten en omstandigheden leidt de rechtbank af dat de verdachten gezamenlijk de overval hebben gepland en uitgevoerd. Bovendien heeft geen van de verdachten zich voor of tijdens de gebeurtenissen van de overval gedistantieerd. De rechtbank acht alle zes verdachten in gelijke mate verantwoordelijk voor zowel de bedreiging met geweld, als het geweld dat bij de overval is gebruikt.

Bron: Rechtbank Alkmaar
Datum actualiteit: 28 oktober 2009 Naar boven