Senternovem

28-10-2009 | CoP Oneindig Laagland - Een update

Sinds juni van dit jaar is een groep van ongeveer 25 professionals in de gebiedsontwikkeling uit de gemeenten Almere, Haarlemmermeer, de Floriade BV, het RVOB, VROM en SenterNovem verbonden in de Community of Practice Oneindig Laagland.

De wil om (praktische) kennis te ontwikkelen op de innovatieve ontwerpvraagstukken die cradle-to-cradle ambities voor gebiedsontwikkeling oproepen, is één van de bindende factoren. De CoP Oneindig Laagland heeft inmiddels als rondreizende ontwikkelgroep de locaties Stichtse Kant (Almere), Westflank en ACT (Haarlemmermeer) en de Floriade (Venlo) aangedaan. Voorbeelden van vraagstukken die aangepakt zijn:

1. Hoe kunnen we het bestaande duurzaamheidprofiel verbeteren en state of the art en trendsettend maken met maatregelen, die uitvoerbaar zijn voor de gemeente en aantrekkelijk zijn voor te vestigen bedrijven?

2. Welke definitie van duurzaamheid gebruiken we, zodanig dat de hele bandbreedte van 'gebied', 'gebouw' en 'diensten' op een transparante manier wordt afgedekt? Welke methode van auditing ligt dan voor de hand en waarom?

3. Financiën: Hoe doorbreek je de impasse van wie voor welk deel investeert, kortom welke financiële arrangementen bieden een aantrekkelijk perspectief om het ondernemingsplan sluitend te krijgen?

De CoP gaat tot eind december 2010 met elkaar door. Op 14 januari 2010 is er een tussentijdse informatiebijeenkomst voor opdrachtgevers en provincies over de oogst tot dusver en om mee te denken over de inhoud van de vervolgbijeenkomsten.