Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 28 oktober 2009

Nieuw bestemmingsplan voor noordzijde Stationsgebied

Een nieuw bestemmingsplan voor het gebied tussen de Bergerhof en het centraal station van Alkmaar maakt de bouw mogelijk van nieuwe woningen en kantoren en regelt een ander tracé voor de Kruseman van Eltenweg. Het college van burgemeester en wethouders stelt nu de raad voor het bestemmingsplan vast te stellen, tezamen met bepalingen over de beeldkwaliteit, welstandscriteria en geluidsnormen.

Woningen, kantoren, omlegging weg en traverse Het ontwerpbestemmingsplan "Stationsgebied, ontwikkeling Noordzijde" heeft vorig jaar zomer ter inzage gelegen. Een ieder kon zienswijzen tegen het ontwerpbestemmingsplan indienen. Vertraging dreigde toen Reaal Verzekeringen, de verzekeringstak van SNS Reaal, in maart bekend maakte dat de oorspronkelijke plannen gewijzigd moesten worden vanwege verslechterde marktomstandigheden. Inmiddels ligt er een aangepast plan, waardoor het kantorencomplex voor Reaal kleiner wordt dan aanvankelijk was bedacht. Het bestemmingsplan dat in voorbereiding was, is hierop aangepast. De bouwhoogte is lager geworden. Het bestemmingsplan voorziet verder in de ontwikkeling van woningen, kantoren en het verleggen van de Kruseman van Eltenweg. Met een traverse over de sporen wordt niet langer planologisch rekening gehouden, o.a. vanwege de hoge kosten.

Impuls voor werkgelegenheid in Alkmaar Reaal Verzekeringen is van plan meer dan 2000 arbeidsplaatsen, die nu verspreid gehuisvest zijn in Alkmaar en omgeving, te centreren rondom het centraal station van Alkmaar. Voorheen was het de bedoeling om hiervoor een nieuw grootschalig kantorencomplex te bouwen op de hoek van de Kruseman van Eltenweg en de Helderseweg. Inmiddels zijn de plannen door gewijzigde marktomstandigheden minder ambitieus geworden. Reaal wil de kantoren bij het NS-station aan de Wognumsebuurt blijven gebruiken. Voor circa 800 arbeidsplaatsen is dan een nieuw kantorencomplex nodig, dat op de geplande locatie zal verrijzen. NS Poort (onderdeel van NS) is van plan hier samen met Reaal een kantoorgebouw van 11.000 vierkante meter kantoorruimte te realiseren. Daarnaast wordt planologisch ruimte geschapen voor kantoren parallel aan de Kruseman van Eltenweg en het spooremplacement. Hiervoor hebben verschillende partijen reeds interesse getoond.

Aanpassingen in ontwerpbestemmingsplan Het kantorencomplex voor Reaal Verzekeringen op de hoek Kruseman van Eltenweg - Helderseweg wordt aanzienlijk lager: de maximale bouwhoogte is verlaagd van 54 naar 35 meter. Daardoor kan ook de parkeergarage onder het gebouw kleiner worden: in plaats van twee lagen komt er een ondergrondse parkeergarage van één laag. De drie nieuwe woonblokken langs de Bergerhof worden enkele meters westelijker gebouwd, omdat spoorweglawaai dan nog beter gedempt wordt.

SNS Reaal belangrijke werkgever

Eerste paal mogelijk in 2010
De Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer bespreekt het bestemmingsplan en de andere criteria tijdens de commissievergadering op 24 of 26 november aanstaande. Het onderwerp staat op de agenda van de raadsvergadering van 10 december. Als de raad het dan vaststelt, wordt het bestemmingsplan ter goedkeuring voorgelegd aan de provincie Noord-Holland. Wanneer tijdig bouwvergunningen worden aangevraagd, kan eind 2010 mogelijkerwijs al worden gestart met de eerste nieuwbouw.