Waterschap Groot Salland

baggeren Almelose Kanaal, Koelwaterkanaal en Nieuwe Vecht van start

Laatste wijziging: 28 oktober 2009

Op 28 oktober 2009 is het baggeren Almelose Kanaal, Nieuwe Vecht en Koelwaterkanaal officieel van start gegaan. Dit gebeurde met de presentatie van het projectbord en het opendraaien van de Schoenkuipenbrug door wethouder Alida Kastelein van de gemeente Zwolle, gedeputeerde Dick Buursink van de provincie Overijssel, dagelijks bestuurslid Bartus Jonkman van het Waterschap Groot Salland en directeur Hendrik van der Lee van aannemingsbedrijf Van der Lee B.V.

Na de Thorbeckegracht, de Achtergracht en de Singelgracht krijgt nu de waterbodem van het Almelose Kanaal, de Nieuwe Vecht en het Koelwaterkanaal een grote schoonmaakbeurt. Deze klus duurt tot aan het voorjaar 2010 en levert ongeveer 45.000 m3 baggerslib op. De aannemer voert het verontreinigde slib af naar een aantal slibdepots: IJsseloog in het Ketelmeer en Kaliwaal langs de Wal; in de Betuwe. Het schonere deel van het slib gaat naar de verwerkingslocatie Noorderhoek nabij het knooppunt Hattemerbroek bij Zwolle. Hierna rest nog het baggeren van het Zwarte water in 2010/2011 en de Westerveldse Aa en Willemsvaart in 2011/2012.

Verbetering watermilieu

Door het baggeren verbetert de kwaliteit van het water en het waterleven. Het water wordt dieper, er komt geen verontreiniging meer vanuit vervuild slib, waardoor de hoeveelheid zuurstof in het water zal toenemen. Hierdoor krijgen verschillende planten- en diersoorten de kans zich beter te ontwikkelen.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl