Politie Haaglanden

Extra persbericht 28 oktober

Resultaten Politie Haaglanden eerste halfjaar 2009

Haaglanden, 28-10-2009


Korpschef presenteert resultaten Politie Haaglanden in Regionaal College

Het aantal aangiften in de regio Haaglanden is de eerste zes maanden van 2009 met 11% afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Korpschef Henk van Essen presenteert de cijfers vandaag in het Regionaal College. Vergeleken met 2002 - het peiljaar voor het veiligheidsbeleid in de regio is zelfs sprake van een daling van 21%. De korpschef is tevreden met dit resultaat, maar benadrukt dat er nog een forse inspanning moet worden geleverd om de doelstelling voor 2011
- het verminderen van de aangiftecriminaliteit met 25% ten opzichte van 2002 te realiseren. De criminaliteitscijfers zijn vanaf vandaag ook terug te vinden op www.hoeveiligismijnwijk.nl, waar ze tot op wijkniveau bekeken kunnen worden.

Focus op woninginbraken onverminderd
Het meest gedaald zijn de aangiften van zogenaamde veelvoorkomende diefstallen, zoals fietsendiefstal (-43%) en zakkenrollerij (-19%). Het aantal inbraken in autos nam daarentegen met 18% toe. En hoewel het aantal woninginbraken in totaal is toegenomen, was in het tweede kwartaal een sterke afname te zien. Vanaf mei is het aantal aangiften van woninginbraken lager dan in dezelfde periode in 2008. Het korps bestempelde woninginbraken begin dit jaar tot één van de prioriteiten. Daaruit voortvloeiend heeft ieder bureau repressieve én preventieve maatregelen genomen. Zo legden politieagenten in de regio ruim 3.200 woningen waarvan een raam of zelfs deur openstond - zogenaamde witte voetjes neer. Maar er werd ook (bureauoverstijgend) rechercheonderzoek gedaan. Alhoewel het erop lijkt dat onze inspanningen hebben bijgedragen aan de daling van het aantal inbraken in het tweede kwartaal, gaan we zeker niet achterover leunen. Onze focus blijft onverminderd, des te meer omdat we uit ervaring weten dat in de donkere dagen meer wordt ingebroken, benadrukt Henk van Essen.

Misdrijven met geweld
Misdrijven waaraan geweld te pas komt, hebben een grote impact op de veiligheidsgevoelens van de slachtoffers. Voor Politie Haaglanden is het daarom een continu aandachtspunt. Het totale aantal aangiften van bedreiging en mishandeling in de eerste helft van 2009 (3.554) is stabiel ten opzichte van dezelfde periode in 2008.

Het aantal diefstallen met geweld daalde sinds 2002 spectaculair (-55%). Ook vergeleken met dezelfde periode vorig jaar zet deze daling zich nog voort, en wel met -6%. Binnen deze categorie is straatroof het meest voorkomende delict. Van de 605 diefstallen met geweld betrof het 404 maal een straatroof. Dit is 11% minder dan in dezelfde periode 2008.

Binnen de categorie diefstal met geweld steeg het aantal overvallen in de eerste zes maanden van 2009 het sterkst (57%). In het tweede kwartaal was een sterke daling zichtbaar, ten opzichte van het eerste kwartaal. We zitten er bovenop, legt de korpschef uit. Na iedere overval doen we onderzoek en maken we een analyse, om zo eventuele patronen en voorts de daders op te kunnen sporen. De korpschef vindt de toename van het aantal overvallen een zorgelijke tendens. Hij legt uit: Een overval was vroeger veelal een goed geplande operatie, waarbij de daders uit waren op een grote buit. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat jonge jongens in een impuls besluiten om een overval te plegen. Omdat ze snel een paar honderd euro nodig hebben voor een avondje uit of nieuwe kleren. Dit maakt de problematiek moeilijker beheersbaar. Bij de gigantische impact die een overval op slachtoffers heeft, staan de daders totaal niet stil. Van deze groep overvallers is een deel te bestempelen als de zogenoemde nieuwe veelpleger, van wie de aanpak is benoemd tot één van de korpsprioriteiten.

Veelplegeraanpak
Veelplegers zijn personen die in hun leven meer dan tien keer zijn veroordeeld voor een misdrijf. Zij zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de criminaliteit in de regio. Veelplegers zijn grofweg te verdelen in twee categorieën: de verslaafde veelpleger die misdrijven pleegt om in zijn verslaving te voorzien en de niet-verslaafde veelpleger, die puur uit winstbejag handelt. De laatste groep is de laatste jaren sterk in opkomst en personen uit deze categorie worden daarom betiteld als nieuwe veelpleger.

De toename van het aantal aangiften van delicten waarvoor traditionele veelplegers veelal verantwoordelijk zijn autokraken en woninginbraken heeft de korpschef doen besluiten om de aanpak van deze stelselmatige daders tot korpsprioriteit te benoemen. Hierbij richt het korps zich niet alleen op het oplossen van gepleegde delicten, maar vooral op de veelpleger zelf: voor hen bestaat een zogenoemde persoonsgerichte aanpak, die erop is gericht hun gedrag te veranderen. Een van de middelen om dat te bereiken is de zogenoemde isd-maatregel, die rechters kunnen opleggen aan verslaafde veelplegers. Zij worden in het kader van deze maatregel gedurende twee jaar in de gevangenis behandeld aan hun (verslavings)problematiek. De politie richt zich sinds de zomer extra op veelplegers die voor deze maatregel in aanmerking komen, zodra zij opnieuw voor de rechter moeten verschijnen.

De opkomst van de nieuwe veelpleger heeft ertoe geleid dat ook de aanpak van deze personen tot prioriteit is gemaakt. Omdat de isd-maatregel voor hen geen optie is die richt zich immers op verslaafde veelplegers ontwikkelt Politie Haaglanden samen met haar partners voor hen een andere aanpak. De eerste stap op weg naar deze aanpak was het opstellen van een lijst met daarop de namen van de meest actieve, niet-verslaafde veelplegers tussen 18 en 24 jaar. De ketenpartners in het Veiligheidshuis onderzoeken momenteel welke aanpak voor iedere veelpleger afzonderlijk het meeste effect zal sorteren. In het algemeen kan worden gesteld dat het accent bij deze personen zal liggen op opsporing en strafrechtelijke vervolging en het afnemen van verworvenheden. Het gaat daarbij niet alleen om inkomsten en bezittingen die met criminele activiteiten zijn verkregen, maar ook om status en vrijheid. Bij het afnemen van bezittingen gaat het bovendien niet alleen om goederen die direct afkomstig zijn van misdrijven, maar ook om bezit dat met crimineel vermogen is vergaard, zoals autos. De verschillende partners zullen zich daarom ook richten op bezittingen en inkomsten die niet in verhouding staan met iemands officiële inkomsten en alles in het werk stellen om dit onverklaarbare bezit af te nemen. In het eerste halfjaar van 2009 werd er 778 keer een veelpleger aangehouden.

Financiële ontwikkelingen
Minder rooskleurig zijn de financiële ontwikkelingen binnen het politiekorps. Dit jaar zal het financiële tekort van Politie Haaglanden oplopen van 4,5 miljoen tot 9,5 miljoen. Belangrijkste oorzaken zijn hogere personeelslasten dan geraamd. Vooral door het stilvallen van de uitstroom van personeel - onder invloed van de economische omstandigheden - staan er meer medewerkers op de pay-roll dan waarmee rekening was gehouden. Voorts is sprake van hogere salarislasten als gevolg van de nieuwe Politie-CAO en hogere werkgeverspremies, waarvoor het korps niet volledig door het rijk wordt gecompenseerd. Korpschef Henk van Essen: Door de verdubbeling van het begrotingstekort is Politie Haaglanden genoodzaakt om maatregelen te nemen. Zo worden vacatures in de ondersteunende functies inmiddels alleen nog bij absolute noodzaak vervuld. Daarnaast worden de meeste contracten met personeel van derden voor het einde van het jaar afgebouwd.