Gemeente Drechterland

28-10-2009
Duurzaam denken en doen

Inspraak concept klimaatbeleid Drechterland

Klimaatverandering heeft verschillende gevolgen: de opwarming van de aarde, smeltende ijskappen, maar ook meer hitte en droogte. Het besef wordt steeds groter dat de klimaatverandering grote gevolgen kan hebben voor de mensen.
Overheden moeten in hun beleidsontwikkelingen rekening houden met deze veranderingen. Ook de gemeente Drechterland wil en moet bijdragen aan deze doelstellingen.

In overleg met de raad is een concept voor een klimaatbeleid Drechterland opgesteld. Als rode draad voor ons klimaatbeleid geldt de visie dat âDrechterland een gemeente is die duurzaam denkt en doet, en die streeft naar energieneutraliteitâ. Bij energieneutraliteit probeert de gemeente enerzijds de energievraag te verminderen en energie te besparen, en anderzijds zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame energie. Duurzame energie houdt het gebruik van energiebronnen in die onuitputtelijk gebruikt kunnen worden, zoals zonne-energie, windenergie en waterkracht. Een energieneutraal Drechterland is een gemeente waarin alle energie die wordt gebruikt op een schone en duurzame wijze wordt opgewekt.

De bovenstaande visie wordt in het concept voor het klimaatbeleid verder uitgewerkt in ambities en verplichte overheidstaken op het gebied van woningen, nutsvoorzieningen, bedrijven, als ook verkeer en vervoer. De gemeente zal hierbij voor haar gebouwen en organisatie een voortrekkersrol vervullen. Het concept voor de klimaatvisie Drechterland ligt vanaf 22 oktober tot 3 december 2009 ter inzage bij de receptie in de gemeentehuizen in Venhuizen en Hoogkarspel. Iedereen kan zijn mening over het conceptvoorstel en de te nemen maatregelen tot 3 december 2009 schriftelijk kenbaar maken aan het college. Ook kunt u uw brief met daarin uw mening afgeven bij de receptie. Graag daarbij op de envelop vermelden âreactie Klimaatbeleidâ. Tegelijkertijd met de inspraak wordt een onderzoek uitgevoerd naar de effecten van de voorgestelde ambities en overheidstaken. De inspraakreacties en de uitkomsten van dat onderzoek worden meegenomen in het voorstel van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.