Greenpeace: 'Premier Balkenende redt het klimaat'

28/10/2009 11:41

St. Greenpeace Nederland

Esmé Wiegman van de ChristenUnie onthult vanmiddag op het Plein in Den Haag een standbeeld van Jan Peter Balkenende. De beeltenis van de premier spreekt hierbij historische woorden over het ideale klimaatakkoord dat in Kopenhagen gesloten moet worden. Vertegenwoordigers van bijna alle politieke partijen zijn bij de onthulling aanwezig. Greenpeace roept Balkenende hiermee op tijdens de Europese Raad morgen en overmorgen deze historische woorden waarheid te laten worden en de klimaatonderhandelingen in december tot een goed einde te brengen.

"Alleen regeringsleiders kunnen de klimaatonderhandelingen vlot te trekken", zegt Reinout Wissenburg, campagneleider Klimaat & Energie bij Greenpeace. "De Europese Raad is de laatste mogelijkheid voor Balkenende om andere Europese landen mee te trekken naar succesvolle afspraken om het klimaat te redden." Morgen is het aan de regeringsleiders om de Europese inzet in de klimaatonderhandelingen te bepalen. Vandaag spreekt de Kamer hierover met de premier.

Het standbeeld van de premier verwijst naar de historische rol die hij kan spelen in de klimaatonderhandelingen. Uit de sokkel schalt een toespraak van de premier, geschreven door Greenpeace en ingesproken door Alexander van Breemen, bekend van het televisieprogramma 'De Wereld draait door'.

"Vader, als bomen CO2 opnemen, waarom kappen we ze dan?", memoreert premier Balkenende een vraag van zijn dochter over ontbossing. Om te vervolgen dat landen hebben toegezegd een fonds te vullen, waarmee de belangrijke oerbossen als die in de Amazone en Indonesië kunnen blijven bestaan.

Eerder deze week riepen ruim 20 Nederlandse bedrijven samen met Greenpeace de premier al op zich hard te maken voor een sterk klimaatakkoord. Greenpeace wil dat geïndustrialiseerde landen toezeggen hun CO2 te reduceren met 40 procent ten opzichte van 1990. Armere landen moeten streven naar een CO2-uitstoot die 30 procent minder groeit dan verwacht. Ook zullen geïndustrialiseerde landen jaarlijks 110 miljard euro moeten investeren in het klimaatbeleid van armere landen. Dit geld is bedoeld om schone energie te stimuleren, maar ook om ontbossing een halt toe te roepen.





http://www.greenpeace.nl/youturn