Gemeente Vlaardingen


Vlaardingen gaat voor geschiedenis

28 oktober 2009

Archeologie en Slag bij Vlaardingen (1018)

Slag bij Vlaardingen 1018

Slag bij Vlaardingen 1018

De Krabbeplasman

De Krabbeplasman

Dirck III
Dirck III

Als het aan de gemeente ligt, loopt Vlaardingen de komende jaren op kop wat geschiedenis betreft in Nederland. Ten eerste door veel meer nadruk te leggen op de buitengewone archeologische vondsten in de haringstad en ten tweede door de duizendste verjaardag van de Slag bij Vlaardingen (1018) spectaculair te vieren.

Op 1 oktober heeft de gemeenteraad de nieuwe archeologische beleidsnota "Blik op de toekomst, oog voor het verleden" vastgesteld. In de afgelopen decennia zijn veel opzienbarende vondsten gedaan waarmee Vlaardingen landelijk en zelfs internationaal aandacht trok, zoals de in 1990 gevonden Krabbeplasman van 3300 jaar oud. De raad spoort de gemeente aan flink uit de pakken met archeologie om Vlaardingen nog meer te promoten.

Een tweede belangrijk onderwerp is de slag bij Vlaardingen die in 1018 plaatsvond, waarbij graaf Dirk III de eerste grote veldslag in de Hollandse geschiedenis won. Onder het beeld van Dirk III op de hoek van het stadhuis kan men lezen dat hij daarmee als "grondlegger van Hollands zelfstandigheid" de geschiedenisboeken is ingegaan. De gemeente werkt aan allerlei activiteiten en plannen in de aanloop naar 2018.

Ook andere partijen zijn actief op het gebied van stadspromotie en de cultuurhistorie van Vlaardingen. Zo wil de Federatie Broekpolder in samenwerking met de gemeente een archeologisch erf in de Broekpolder bouwen. Naast dit erf wordt ook gedacht aan het nabouwen van een deel van het elfde-eeuwse Vlaardingen, met mogelijk zelfs een replica van de burcht van Dirk III. Daarnaast zal het Vlaardings Museum over enkele jaren een unieke archeologische collectie tonen met onder andere de graven van de generatiegenoten van Dirk III.

Zie voor meer informatie www.vlaardingen.nl/archeologie