Politie Groningen

Politie controleert op fietsverlichting

Opvallend veilig op de fiets

Val op!
Provincie Groningen, 28-10-2009 o Op maandag 26 oktober is de landelijke campagne over fietsverlichting Val op, fiets verlicht gestart. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat vraagt dit jaar extra oplettendheid van jongeren tussen 13 en 25 jaar. Regiopolitie Groningen controleert deze winter daarom in de hele provincie vooral in de buurt van scholen en langs school-thuisroutes.

Regels

Het is belangrijk dat mensen goed verlicht aan het verkeer deelnemen. Voor hun eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van anderen. Daarom controleert de politie op fietsverlichting. Als een fietser niet duidelijk zichtbaar is, bekeurt de politie.Op een kapotte voor- en/of achterlamp staat een boete van 35 euro. Dat is eenvoudig te voorkomen door te zorgen voor een goed werkende voor- en achterlamp. Losse lampjes op het frame of het bovenlichaam van de fietser zijn ook toegestaan. De lampjes mogen niet worden gedragen op hoofd, armen of benen. Ze mogen wel worden bevestigd op de kleding of een tas. Ze moeten dan wel goed zichtbaar zijn, dus er mag niets voor of overheen hangen. Bovendien mogen de lampjes niet knipperen. En altijd geldt: wit of geel licht voor, rood licht achter.

Extra controles bij scholen

De politiecontroles zijn in Groningen vooral gericht op scholieren tussen 13 en 18 jaar. Een groot deel van deze leeftijdsgroep bestaat uit scholieren die in het donker van en naar school fietsen, vaak over wegen waar geen vrijliggend fietspad naast ligt. Maar ook in de buurt van hun school kunnen gevaarlijke situaties ontstaan als scholieren niet goed zichtbaar zijn voor het overige verkeer. De politie deelt daarom tijdens de controles een speciale spiegelkaart uit onder het motto Word jij graag gezien? Zorg dan dat je in het donker ook zichtbaar bent!. Op de kaart staan alle regels kort opgesomd, zodat een boete van 35 euro kan worden voorkomen.

Ongeluk in onzichtbaar hoekje

Behalve fietsers moeten automobilisten ook hun verantwoordelijkheid nemen in het verkeer om ongevallen te voorkomen. Zo moeten ze zelf goed zichtbaar zijn. Bovendien blijkt uit ervaringen van de dienst Verkeersongevallenanalyse (VOA) van de politie dat het zicht van automobilisten op het overige verkeer vaak onvoldoende is. Met name bij regenachtig weer of vorst zijn de autoruiten vaak vies en beslagen. Sommige bestuurders nemen niet eens de moeite om de ruiten en spiegels ijsvrij te maken. Dat is gevaarlijk, want een ongeluk zit vaak in een klein, onzichtbaar hoekje.

Korting bij HEMA en BOVAG

Tijdens de fietsverlichtingscampagne bieden HEMA en BOVAG 15 procent korting op alle fietsverlichting. Meer informatie over de campagne is te vinden op www.valopmetjefiets.nl. De campagne wordt ondersteund met onder meer radiospotjes en banners. In de provincie Groningen zijn bovendien posters te zien bij alle basis- en voortgezet onderwijsscholen, bibliotheken en gemeenten.