Politie Haaglanden

Persberichten 28 oktober

Haaglanden, 28-10-2009

Brutale diefstal van dure jassen
Den Haag Drie mannen namen dinsdag 27 oktober bij een winkel aan de Vos in Tuinstraat drie dure jassen mee zonder daarvoor te betalen. Het drietal kwam om 11.20 uur de winkel binnen en pakte drie jassen uit de rekken met een gezamenlijke winkelwaarde van 3600 euro. Hierna renden zij de winkel uit. Een van de verdachten, een 20-jarige Rotterdammer, sprong tijdens zijn vlucht in het water van de Prinsegracht en kon door de agenten uit het water worden gevist. Omstanders wisten een 19-jarige Rotterdammer aan te houden. Zij hielden de man in bedwang en droegen hem over aan de politie. De recherche kent inmiddels de identiteit van de derde verdachte. Hij kon nog niet worden aangehouden.

Inbreker probeert agenten te misleiden
Den Haag Een 26-jarige Hagenaar trachtte woensdag 28 oktober om 04.50 uur politieagenten te misleiden. De agenten stelden naar aanleiding van een inbraakmelding in een rijwielwinkel aan de Elandstraat een onderzoek in. Bij de zaak bleek een ruit te zijn ingeslagen en er stond een nieuwe fiets zonder trappers buiten de winkel. Getuigen verklaarden dat de inbreker was weggelopen. In de directe omgeving van de winkel zagen de agenten de 26-jarige man lopen. Zij spraken hem aan, waarna hij verklaarde dat hij twee inbrekers had overlopen en ze vervolgens achtervolgde. De man raakte in een poging de verdachten aan te houden gewond aan zijn hand, aldus zijn verklaring. Getuigen herkenden de man echter als de inbreker. De politie hield dan ook de heldhaftige burger aan op verdenking van poging tot inbraak.

Van alles mis
Den Haag Een 44-jarige automobilist uit Den Haag kan een fikse bekeuring tegemoet zien. De man veroorzaakte dinsdag 27 oktober om 20.10 uur op de Schalkburgerstraat een ongeval. Politieagenten roken dat de man alcohol had gedronken. Hij blies op het politiebureau 305 ugl. Tevens bleek dat de auto waarin de man reed, niet verzekerd was. Een 48-jarige plaatsgenoot liep ook tegen de lamp. De man reed met zijn auto over de Zorgvlietstraat tegen het verkeer in. Ook hij had teveel gedronken en blies 370 ugl. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Stank voor dank
Den Haag Een 20-jarige automobilist uit Den Haag die dinsdag 27 oktober groot licht voerde, nam het een 23-jarige medeweggebruiker niet in dank af dat deze hem daarop attent wilde maken. De 20-jarige reed omstreeks tien uur s avonds over de Rijswijkseweg. Zijn voorganger wilde de man duidelijk maken dat zijn groot licht aan stond en hij daarmee andere automobilisten verblindde. De 20-jarige besloot daarop de auto voor hem in te halen en vol op zijn rem te gaan staan. Nadat beide autos tot stilstand waren gekomen, stapten beide bestuurders uit. De 20-jarige pakte een moersleutel uit zijn auto en probeerde daarmee de 23-jarige te slaan. De man wist de aanval grotendeels te ontwijken en liep slechts wat krassen in zijn nek op. Gealarmeerde politieagenten konden de 20-jarige aanhouden.

Vrouwen dupe van zakkenrollers
Den Haag - Bij Politie Haaglanden kwamen dinsdag 26 oktober diverse aangiften van zakkenrollerij binnen. Zo werd op het Centraal Station bij een vrouw uit haar afgesloten schoudertas de portemonnee gerold. In de speeltuin aan Vlierboomstraat lette een vrouw even niet op de kinderwagen waar zij in het opbergvakje haar portemonnee had gestopt. Toen zij thuis kwam, bleek ook zij gerold te zijn. In een warenhuis aan de Grote Marktstraat was het tevens raak. Bij een vrouw die wilde afrekenen, bleek de portemonnee door onbekenden uit haar tas gehaald te zijn.
Gaat u winkelen of wandelen, wees u er dan van bewust dat er mensen zijn die het op uw geld en tas hebben voorzien. De politie adviseert een schoudertas altijd schuin over de schouder en hals te dragen en ervoor te zorgen dat de tas naast het lichaam hangt en niet ernaast of erachter. Leg uw portemonnee niet voor het grijpen in uw tas. Stop uw portemonnee het liefst in een binnenzak van uw jas en neem niet meer geld mee dan u denkt nodig te hebben.

31 december?
Den Haag Een 14-jarige jongen uit Den Haag is dinsdag 27 oktober aangehouden voor het afsteken van vuurwerk. Een politieagent zag de jongen omstreeks één uur s middags voor een middelbare school aan de Beresteinlaan strijkers afsteken. Nadat de agent de jongen had aangehouden, bleek hij twintig strijkers op zak te hebben. Omdat de 14-jarige al meerdere keren bij Bureau HALT is geweest en niet meer in aanmerking komt voor een alternatieve straf, kreeg hij twee bekeuringen.

Jongeren op de bon
Den Haag De politie heeft dinsdag 27 oktober zeven jongeren uit de wijk Ypenburg bekeurd, omdat zij op straat overlast veroorzaakten en baldadig waren. De politie hield de lokale jeugd de hele avond in de gaten wegens de overlast die zij in de wijk veroorzaken. Onder meer wegens het afsteken van vuurwerk, het maken van wheelies met een scooter en baldadigheid werden zeven jongens, in de leeftijd van 16 tot 19 jaar, bekeurd. In de aangrenzende wijk Leidschenveen werd later op de avond ook nog een 16-jarige jongen aangehouden die op het Madeliefveld een bouwkeet had vernield.

Recalcitrante scooterrijder op de bon
Voorburg - Een 17-jarige Voorburgers scooterrijder werd dinsdag 27 oktober aangehouden nadat hij zich probeerde aan een controle door de politie te onttrekken. Een motoragent ging omstreeks 16.40 uur poolshoogte nemen in het park aan de Noorderburghlaan omdat zich daar een grote groep jeugd zou hebben verzameld. Bij het zien van de motorrijder stoof de groep echter uiteen en gingen de jongeren er afzonderlijk van elkaar vandoor. Een van hen, de later aangehouden Voorburger, stapte op zijn scooter, maar verzuimde daarbij zijn helm op te zetten. De motoragent zette de achtervolging in zodat hij de jongen kon controleren en bekeuren. De Voorburger was echter niet van plan zich gewonnen te geven en ging er met hoge snelheid vandoor. Hij nam daarbij de verkeersregels niet zo nauw en reed op een onverantwoordelijke manier over de weg en de stoep. Op de Rozenboomlaan lukte het de motoragent om de jongen klem te rijden. Nog steeds gaf hij zich niet gewonnen en verzette zich hevig. De agent was genoodzaakt de jongen in een houdgreep te nemen om te voorkomen dat hij er vandoor zou gaan. Uiteindelijk werd de bromscooter in beslag genomen voor een test op de rollenbank. Tegen de Voorburger werden meerdere processen-verbaal opgemaakt.

Dom, dom
Rijswijk Een 19-jarige jongen uit Den Haag die dacht politieagenten te slim af te kunnen zijn, keek dinsdagmiddag 27 oktober lelijk op zijn neus. Toen hij door agenten met zijn auto langs de kant werd gezet voor een controle, gaf de Hagenaar een valse naam op. De agenten vertrouwden het echter niet en stelden nog wat aanvullende vragen. Toen viel de jongen alsnog door de mand en bleek hij geen rijbewijs te hebben. Dit leverde hem een bekeuring op voor het opgeven van de valse naam en een proces-verbaal voor rijden zonder rijbewijs.

Bromfietser gewond
Naaldwijk Een 76-jarige bestuurder uit Wateringen zag dinsdag 27 oktober om 15.30 uur een bromfietser over het hoofd toen hij op de rotonde bij de kruising van de Verspijcklaan met de Grote Woerdlaan afsloeg. De 16-jarige bromfietser uit Monster viel en raakte gewond aan zijn voet.

Vuurwerk
Monster/Westland - Op de Haagweg hielden politieagenten dinsdag 27 oktober een 15-jarige Hagenaar met vuurwerk aan. De agenten betrapten de jongen met een doos met strijkers. Door een kleine rookpluim vlakbij de jongen had ontkennen geen zin meer. De jongen moet binnenkort naar HALT.

Twee zwaar gewonden bij aanrijding
Delft - Bij een aanrijding dinsdag 27 oktober om 19.15 uur op de Provincialeweg raakten twee mannen zwaar gewond. Een tot nu toe onbekende automobilist wilde keren. Een 20-jarige automobilist uit Delft kon hem niet meer ontwijken en raakte de zijkant van de kerende auto, die begon te spinnen. De Delftenaar kreeg zijn auto niet meer onder controle en botste tegen de vangrail. Beide slachtoffers zijn met ernstige verwondingen vervoerd naar een ziekenhuis. De politie onderzoekt de aanrijding.

Vader en zoon aangehouden
Delft - Een 43-jarige Delftenaar werd dinsdag 27 oktober aangehouden nadat hij op de Kerkpolderweg zijn 17-jarige zoon had geslagen met een ijzeren buis. De man werd korte tijd later aangehouden bij zijn woning en verklaarde dat zijn zoon hem had uitgescholden. De jongen brak door de klap vermoedelijk zijn elleboog en heeft zich in het ziekenhuis laten behandelen. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Toen de jongen later op de middag op het politiebureau aangifte kwam doen, schold hij de baliemedewerkster uit. Nadat hij vervolgens ook nog over de balie heen sprong, werd ook hij aangehouden en kreeg een proces-verbaal.

Man gewond bij aanrijding
Zoetermeer Een 57-jarige fietser uit Zoetermeer raakte dinsdag 27 oktober om 08.55 uur zwaar gewond toen hij op de Edisonstraat werd aangereden door een 39-jarige automobiliste uit Zoetermeer. De man ontweek een taxibusje en viel. De automobiliste kon het slachtoffer niet meer ontwijken. De ambulance vervoerde het slachtoffer met een ingeklapte long en zware kneuzingen naar het ziekenhuis.

Wel geld, niet afrekenen
Zoetermeer Medewerkers van een warenhuis betrapten dinsdag 27 oktober om 11.25 uur op heterdaad een 48-jarige vrouw uit Zoetermeer toen zij met meerdere kledingstukken een warenhuis aan het Theaterplein verliet zonder te betalen. De vrouw had een leren jack, vier truien, een vest en vier boxershorts bij zich met een waarde van bijna 380 euro. De prijskaartjes waren van de kleding afgehaald, het bevestigingsmateriaal van de kaartjes zat nog aan de kleding. De vrouw kon geen verklaring geven voor het feit dat alle prijskaartjes verdwenen waren. De aangehouden Zoetermeerse bleek op het politiebureau meer dan 3000 euro op zak te hebben. De vrouw is met een proces-verbaal naar huis gegaan.