Politie Utrecht

Persberichten stad Utrecht, 10.50 uur

Utrecht, 28-10-2009

Aanrijding loopt uit de hand

UTRECHT Een aanrijding liep op dinsdag 27 oktober zo uit de hand, dat de politie honden moest inzitten om haar werk te kunnen doen.

Rond 13.20 uur kreeg de politie de melding dat op de J.S. de Rijkstraat een aanrijding had plaatsgevonden, waarna de gemoederen hoog waren opgelopen. Agenten gingen ter plaatse en troffen daar een 33-jarige man uit Nieuwegein aan. De man zijn kleding was gescheurd en hij had lichte verwondingen. Hij verklaarde dat hij rond 13.15 uur op de J.S. de Rijkstraat een aanrijding tussen een auto en scooter zag gebeuren, waarbij de scooterbestuurder ten val kwam. Hij liep ernaartoe en bood zijn hulp aan. Terwijl hij met de automobilist stond te praten, kwamen zes à zeven jongens aanlopen. De Nieuwegeiner kreeg woorden met enkele van hen en werd door één van hen geslagen, waarna hij viel. Vervolgens werd hij door hen geschopt. Het slachtoffer slaagde erin op te staan en weg te rennen. Hij zag dat omstanders de verdachten die hem achterna wilde komen, tegenhielden. Hij belde 112.

Het slachtoffer wees aan de agenten vier verdachten aan, die hem hadden mishandeld. Eén van hen rende weg, waarop een agent achter hem aanging en hem aanhield. Daarbij verzette de verdachte zich en kreeg hulp van een meerdere omstanders. Eén van de agenten verzocht de politiemeldkamer met spoed meerdere politie-eenheden te sturen. Meer dan vijftig omstanders sloten de agenten in, die zich genoodzaakt zagen hun wapenstok te pakken.

Meerdere politie-eenheden, waaronder enkele politiehondengeleiders, kwamen ter plaatse. De rust kon worden hersteld en de agenten hielden vier verdachten, mannen van 26, 28, 33 en 71 jaar, aan. Het betrof vier familieleden. De jongste was degene die op de scooter had gereden. Twee omstanders probeerden de aanhoudingen te voorkomen en één van hen gooide een flesje drank tegen het hoofd van een agent. Ook deze verdachten, twee broers van 20 en 25 jaar (geen familie van de andere verdachten), werden aangehouden.

Bij de schermutselingen liepen vier agenten lichte verwondingen op, onder andere bestaande uit blauwe plekken en schaafwonden.

De verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht en zijn voor nader onderzoek ingesloten. De Nieuwegeiner en de gewonde agenten deden aangifte van mishandeling.

Straatcoaches

UTRECHT Meerdere straatcoaches deden op dinsdag 27 oktober aangifte van mishandeling/bedreiging.

Rond 22.15 uur fietsten vier straatcoaches over de Theemsdreef. Zij zagen dat daar een groepje van vijf jongeren stond. Eén van de jongeren riep enkele opmerkingen naar hen, waarop zij stopten en hem aanspraken. Er ontstond een woordenwisseling tussen hen en de jongen. Hij wond zich vervolgens zo op, dat hij de coaches aanviel. Daarop brachten zij hem onder controle, maar toen hij rustig was, lieten zij hem los. Vervolgens ging hij weer door het lint en begon om zich heen te slaan en bedreigde hen verbaal met de dood. De coaches belden 112.

Agenten gingen ter plaatse en hielden de verdachte, een 17-jarige jongen uit Utrecht, in de omgeving aan. Hij is naar het politiebureau overgebracht, is ingesloten en is voor nader onderzoek in verzekering gesteld. De coaches deden aangifte van bedreiging/mishandeling. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Alcohol

UTRECHT In de nacht van dinsdag 27 op woensdag 28 oktober stapte een man met te veel alcohol op achter het stuur.

Rond 03.45 uur controleerden agenten een 34-jarige automobilist uit Zeist op het Zandpad. Hij bleek te veel drank op te hebben en werd aangehouden. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 700 ug/l, meer dan drie keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Fietsendief

UTRECHT Agenten hielden op dinsdagavond 27 oktober een man aan op verdenking van fietsendiefstal.

Rond 22.40 uur zag een getuige dat een man op het Janskerkhof een fiets probeerde open te breken. Toen dat niet lukte, liep hij verder en probeerde het bij andere fietsen, maar werd door passanten aangesproken en liep verder. De getuige belde 112 en agenten gingen ter plaatse. Zij hielden de verdachte, een 36-jarige man uit Utrecht, op het Janskerkhof aan. Hij is naar het politiebureau overgebracht en is voor nader onderzoek ingesloten.

Van tas beroofd

UTRECHT Een automobiliste werd op dinsdagavond 27 oktober van haar tas beroofd.

Rond 19.00 uur liep een 22-jarige vrouw uit Den Haag op het Zandpad naar haar geparkeerde auto. Zij stapte in en wilde haar tas op de passagiersstoel zetten. Plotseling werd het rechter voorportier opengetrokken en rukte een man haar tas uit haar handen, waarna hij met de tas wegrende naar de Marnixbrug. Daar hoorde zij vervolgens een scooter wegrijden.

Signalement:

Blanke jongeman, ± 21 jaar, normaal tot vol gezicht, normaal tot stevig postuur, vermoedelijk donkerblond haar, beige jas tot over de heupen en hij had een petje op.

Aan getuigen van de beroving en aan mensen die de verdachte te voet/per scooter hebben zien vluchten, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht noord op telefoonnummer 0900-8844.

Gestolen fiets

UTRECHT Een man werd op dinsdagmiddag 27 oktober aangehouden omdat hij op een gestolen fiets reed.

Rond 16.25 uur zagen agenten een man op de Groenewoudsedijk fietsen. Het viel hen op dat de fiets niet was voorzien van het originele ringslot, maar van een goedkoop exemplaar. Bij controle van de fiets bleek dat deze van diefstal afkomstig was. Daarop hielden de agenten de verdachte, een 24-jarige man uit Utrecht, aan en namen de fiets in beslag. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Afkijker aangehouden

UTRECHT Een examenkandidaat werd op dinsdag 27 oktober uit het examen gezet, waarna hij een ruit vernielde.

Rond 15.30 uur deed een 16-jarige jongen uit Utrecht een examen in een pand aan de Franciscusdreef. Volgens een toezichthouder keek hij daarbij af, waarop hij de examenruimte moest verlaten. Toen hij het gebouw uitliep, schopte hij tegen de ruit van de toegangsdeur, die sneuvelde. Daarna ging hij ervandoor, waarbij een getuige achter hem aanging.

De getuige raakte het zicht op de verdachte kwijt, maar wist agenten wel een goed signalement te geven. Aan de hand daarvan hielden de agenten de verdachte op de Nebraskadreef aan. Hij is naar het politiebureau overgebracht en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Verkeerstwist

UTRECHT Een vrachtwagenchauffeur en een automobilist kregen het op dinsdag 27 oktober met elkaar aan de stok. De chauffeur werd aangehouden.

Rond 13.25 uur kreeg de politie de melding van een automobilist dat hij door een vrachtwagenchauffeur met een mes en een op een vuurwapen gelijkend voorwerp was bedreigd. Hij gaf het kenteken van de vrachtwagen en de rijrichting door.

Agenten zagen de vrachtwagen op de Rijksweg A12 bij Woerden rijden. Zij hielden de vrachtwagenchauffeur, een 55-jarige man uit Moerdijk, aan en brachten hem over naar het politiebureau.

De automobilist, een 29-jarige man uit Almere, deed aangifte van bedreiging. Hij verklaarde dat hij over de Rijksweg A12 reed, komende uit de richting van Bunnik. Ter hoogte van knooppunt Oudenrijn werd hij links ingehaald door de vrachtwagenchauffeur. Die claxonneerde en stuurde naar rechts. Om een aanrijding te voorkomen, gaf de Almeerder gas. Daarbij zag hij dat de chauffeur een mes en vervolgens een op een vuurwapen gelijkend voorwerp toonde. De automobilist nam de afslag naar de Rijksweg A2, terwijl de chauffeur de A12 in de richting van Gouda bleef volgen.

Agenten troffen in de vrachtwagen geen vuurwapen aan, wel een stuk gereedschap dat op afstand op een vuurwapen zou kunnen lijken. Het stuk gereedschap werd in beslag genomen. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.