Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Geen uitgesproken steun in commissie voor sloop Putsebocht

De commissie Ruimtelijke Zaken heeft 13 oktober nog geen advies uitgebracht over de sloop van woningen aan de Putsebocht. De sloop is onderdeel van een integrale aanpak van de Putsebocht die is beschreven in de ruimtelijke visie Bloemhof/Hillesluis. Yusuf Tahiro?lu (GroenLinks) stelde voor de instemming met sloop/nieuwbouw los te koppelen van de besluitvorming over deze visie. George Verhaegen (Feijenoord in Actie) zei geen enkel motief te zien voor sloop.

Bestuursakkoord
Ook de andere commissieleden waren terughoudend. Simon Blanken (Leefbaar Rotterdam) wilde het punt eerst in zijn fractie bespreken en Jo den Haan (PvdA) wees op het principe in het bestuursakkoord van de deelgemeente 'geen sloop, tenzij'. Daar is wat betreft de Putsebocht nauwelijks ruimte meer voor, stelde hij, omdat een aantal bewoners vooruitlopend op mogelijke plannen al is uitverhuisd.

Voortgang
Het deelgemeentebestuur heeft de deelraad gevraagd om in de vergadering van 12 november in te stemmen met de ruimtelijke visie Bloemhof/Hillesluis zodat een aantal belangrijke projecten doorgang kunnen vinden. Het gaat behalve de sloop/nieuwbouw en inrichting van de buitenruimte op de Putsebocht om het singelplan voor de Hillevliet, het bouwplan Wielslag, en de bouwplanontwikkeling op en in de directe omgeving van de Boulevard Zuid. Ook is een studie nodig voor Bloemhof om de parkeerdruk op te lossen en de kwaliteit van de buitenruimte en het wonen te verbeteren.

Duidelijkheid
Regiodirecteur Anja van der Sijde van woningcorporatie Woonstad deed in de commissie een beroep op de politiek om - desgewenst onder heldere voorwaarden - de visie vast te stellen zodat duidelijkheid kan worden geboden aan met name de bewoners van de Putsebocht. Ze legde uit dat voor een aantal woningen de fundering nog redelijk goed is en sloop niet direct noodzakelijk is, maar dat de sloop/nieuwbouw nadrukkelijk verbonden is aan de totale aanpak van de Putsebocht.

Uitverhuizing
Bewoners zijn in 2008 geïnformeerd over mogelijke plannen voor sloop/nieuwbouw nadat een ondernemer hierover had vernomen van de gemeente in een afwijziging van zijn aanvraag voor subsidie in het kader van de Kansenzones. Woonstad heeft ervoor gekozen om bewoners die niet wilden wachten op de verdere planvorming een aanbod te doen voor uitverhuizing.

Plannen
Van de 84 bewoners zijn er inmiddels 48 vertrokken, van de 36 overgebleven huishoudens wil ongeveer de helft niet weg. In november hoopt Woonstad de uitgewerkt plannen voor de Putsebocht aan de bewonerscommissie te kunnen laten zien, maar dat kan niet zonder besluit van de deelraad, stelde Van der Sijde.

Wijkvisie
Tahiroglu wilde weten of de nieuwbouw ook bereikbaar is qua huur. Dat werd bevestigd door de Woonstad-directeur. Hij wilde ook weten waarom er niet eerst een wijkvisie is gemaakt. Dagelijks bestuurder Mieke van der Graaf legde uit dat hiervoor onvoldoende capaciteit was bij de deelgemeente. Maar in de volgende bestuursperiode moet er voor alle wijken een integrale aanpak liggen.

Boetekleed
De bestuurder bepleitte dat de ruimtelijke visie duidelijkheid biedt voor de bewoners. Wat betreft de Putsebocht trok ze namens de deelgemeente het boetekleed aan: "Wij hadden over dit onderwerp eerder een besluit aan u moeten vragen." Verder vroeg ze nadrukkelijk toestemming om een onderzoek te starten naar versterkingsmogelijkheden voor de Boulevard Zuid.

Waterplein
Daarnaast wordt momenteel gekeken of er onder bewoners genoeg draagvlak is voor het waterplein Bloemhof, waarmee de gemeente tijdelijke waterbergingscapaciteit wil creëren. Als dat draagvlak er niet is, zal de deelgemeente negatief adviseren aan de wethouder, gaf zij aan.

Architectuur
De commissie leek zich in de grote lijnen van de ruimtelijke visie wel te kunnen vinden. Er gingen nog wel stemmen op voor aanpak van de buitenruimte op de Beijerlandselaan (meer groen). Arie van der Ent (PvdA) zei te hopen dat er bij nieuwbouw ook gelet wordt op de kwaliteit van de architectuur. Hij zei te hopen dat er - na de vooroorlogse hoogstandjes zoals het Stuhlemeijercomplex en De Kossel - nieuwe iconen komen in Bloemhof en Hillesluis.

Onder verantwoordelijkheid van de griffie. Tekst: Emile Hilgers