Nederlandse Taalunie

Taalpeil 2009: nieuwslezers spreken het mooiste Nederlands

Den Haag, 27 oktober 2009

Het mooiste Nederlands van Nederland komt uit de mond van Philip Freriks, het mooiste Vlaamse Nederlands is dat van Martine Tanghe. Anne-Marie Sanches spreekt het mooiste Nederlands in Suriname. Dat antwoord kreeg de Nederlandse Taalunie uit een publieksenquête voor de jaarlijkse krant Taalpeil.

Het thema van de Taalunie in 2009 is taalvariatie. Daarmee wordt de verscheidenheid bedoeld binnen wat we gewoonlijk `het' Nederlands noemen: regionale, maar ook sociale variatie en zelfs variatie die voortkomt uit verschillen in leeftijd. Voor de Taalunie is dat een uitdaging, want was die `unie' niet bedoeld om eenheid te brengen en verschillen te bekampen?

`Nee', zegt algemeen secretaris Linde van den Bosch in de nieuwe editie van Taalpeil, `ieder heeft zijn manier om de Nederlandse taal te gebruiken, en dat is prettig.' Ze wijst er wel op dat er naast die persoonlijke of groepsvariëteiten ook een standaardtaal is, die we Algemeen Nederlands of Standaardnederlands noemen. Ze pleit ervoor de juiste variëteit bij de juiste gelegenheid te gebruiken. Dat is iets wat zorg vraagt.

In Taalpeil worden nog andere vragen opgeroepen. Bestaat dat, mooi en lelijk Nederlands? En waar is dat dan te horen? Is er nog plaats voor dialecten in een mobiele maatschappij? Bedreigen verkavelingsvlaams, straattaal en sms-taal het Algemeen Nederlands? Groeien de verschillen tussen het Nederlands in België, Nederland en Suriname, of worden ze juist kleiner? Dat alles geformuleerd voor niet-taalkundigen en geïllustreerd met persoonlijke getuigenissen.

Enige opmerkelijke resultaten: Vlamingen vinden dat het mooiste Nederlands van Vlaanderen in de provincie Antwerpen gesproken wordt, het lelijkste in de stad Antwerpen. Surinamers vinden het Nederlands dat in Suriname wordt gesproken verreweg het mooist. Nederlanders wijzen als vanouds naar Haarlem als de plek waar men het mooiste Nederlands kan horen.

Taalpeil 2009 wordt gepresenteerd tijdens de Taaldag die de VRT en de Taalunie vandaag in Brussel organiseren.

Vanaf 27 oktober wordt de krant in Nederland, Vlaanderen en Suriname verspreid in ruim 300.000 exemplaren, onder meer via bibliotheken en scholen. Rond het blad is ook een website opgericht: www.elkvogeltje.org. Daar is te vinden hoe extra exemplaren van Taalpeil kunnen worden besteld.

---