Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Masterplan Jaffa op hoofdlijnen

De deelraad Kralingen-Crooswijk heeft op 14 oktober het Masterplan Jaffa vastgesteld. Dit plan is een samenwerking tussen Woonstad Rotterdam en de deelgemeente en beschrijft de maatregelen om van Jaffa een ruime groene wijk te maken waar het plezierig wonen is.

Hieronder de hoofdlijnen van het plan.

Toekomstig Jaffa

Het doel is om van Jaffa weer een wijk te maken waar het fijn wonen is. Een wijk:


· Die verschillende soorten goede woningen biedt;


· Met groene straten en kindvriendelijke brede stoepen;


· Die een gevarieerd en compleet winkelaanbod kent;


· Waar een goede onderwijs- en buurtvoorziening is.

Om dit te bereiken is het nodig om de meeste woningen in Jaffa Zuid te slopen en 130 (middel)dure koopwoningen en 60 huurwoningen te bouwen. In Jaffa Noord is geen nieuwbouw nodig, maar wel kleine woonverbeteringen.

Waarom is vernieuwing nodig?

Jaffa heeft verschillende problemen die aangepakt moeten worden. Zo is er nauwelijks variatie in woningen; er staan bijna alleen maar sociale huurappartementen. Veel van deze woningen hebben funderingsproblemen waardoor ze niet verbeterd kunnen worden voor de toekomst. Ook is vernieuwing van de wijk belangrijk voor het verbeteren van de leefbaarheid.

Wat betekent het Masterplan voor bewoners?

Door de sloop moeten er 348 huishoudens (in drie fasen) verhuizen. Een klein aantal bewoners kan verhuizen naar een bestaande huurwoning in Jaffa Noord, waar per jaar ongeveer 30 woningen vrijkomen. De andere bewoners kunnen gegarandeerd naar een andere woning in Kralingen verhuizen of naar een andere Rotterdamse buurt als ze dat liever willen.

Vervolg besluitvormingsproces

Met de vaststelling van de deelraad is het besluitvormingsproces over Jaffa nog niet afgerond. Binnenkort, naar verwachting medio november, behandelt het Rotterdamse college van B&W het Masterplan. Daarna is duidelijk welke financiële bijdrage de stad zal leveren en of de uitvoering van het Masterplan in het eerste kwartaal van 2010 kan starten.

Klik hier voor het volledige Masterplan