Senternovem

28-10-2009 | Vijf jaar NET-Trofee

Dit jaar viert de NET-Trofee zijn vijfjarig bestaan. Deze Nationale Energie Toekomst-Trofee, een initiatief van het ministerie van VROM, heeft zich sinds 2005 ontwikkeld tot de belangrijkste Nederlandse energieprijs voor de gebouwde omgeving. Hoe heeft de markt van energiebesparing zich ontwikkeld de afgelopen jaren, wat is er bereikt en wat zijn de ervaringen van de winnaars van de NET-Trofee? Tijd voor een terugblik.

Eén ding is zeker, de belangstelling voor energiebesparing in de bouw (bestaand en nieuw) is de laatste jaren duidelijk toegenomen. Het jurysecretariaat van de NET-Trofee, gecoördineerd door SenterNovem, ziet dat de schaalgrootte en impact van projecten de afgelopen vijf jaar enorm is toegenomen, ook al bleef het aantal inzendingen voor de energieprijs in de loop der jaren vrijwel constant. "In de eerste jaren waren het veelal kleine proefprojecten met energiezuinige woningen, en veel lokale, educatieve initiatieven", legt Paul van de Laar, jurysecretaris van de NET-Trofee, uit. "Nu zijn er veel projecten waarbij duurzaamheid integraal onderdeel is van het bedrijfsbeleid, zoals bij het Wereld Natuur Fonds of TNT . Ook kan het gaan om een corporatie die het hele woningbestand op een bepaalde manier aanpakt."

Grootschalige renovatie
Een voorbeeld van grootschalige renovatie is het project van woningcorporatie Oost-Flevoland Woondiensten, winnaar van de NET-Trofee in 2008. De corporatie knapte 85 woningen in het centrum van Biddinghuizen op een duurzame wijze op. De energiebesparende maatregelen leveren jaarlijks een energiebesparing van 1.200 euro per woning op. Ook woningcorporatie Vestia werd met een NET-Trofee beloond voor de innovatieve aanpak. Vestia ontwikkelt hoofdzakelijk woningen in de sociale sector waarbij energiebesparing en duurzame energie uitgangspunt zijn. In een periode van enkele jaren bouwde Vestia ruim
1.850 woningen waarbij de EPC onder de nu geldende 0,8 ligt.

Professionele markt
De markt van energiebesparing is volwassener geworden, blijkt uit een analyse van de inzendingen voor de NET-Trofee in de afgelopen vijf jaar. Zo is er een objectieve maat gekomen in de vorm van een energielabel. Bijna alle inzendingen drukken hun prestaties uit in een EPC-norm, GreenCalc-score of 'labelsprong'. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om gebouwen te vergelijken op duurzaamheid en ambities beter op hun waarde te schatten. Het geeft ook aan hoezeer er op dit vlak is geprofessionaliseerd. Sommige koplopers opereren echter al jarenlang op een constant hoog niveau. Een oude bekende in dit verband is Seinen Projectontwikkeling. In 2005 won het bedrijf de NET-Trofee met een wijkverbeteringsproject in Groningen. Volgens de toenmalige jury was het winnende project een doorbraak bij grootschalige renovatie van bestaande bouw. Het jaar ervoor ging de voorloper van de energieprijs ook al naar de Friese projectontwikkelaar, in 2006 werd het bedrijf genomineerd en een jaar later ging de tweede prijs richting Leeuwarden.

Publiciteit
De prijswinnaars van de afgelopen vier jaar kijken positief terug op deelname aan de NET-Trofee. Het winnen van de prijs heeft geleid tot veel publiciteit en media-aandacht. Sweringa, van Oost-Flevoland Woondiensten, dit jaar lid van de jury van de NET-Trofee: "We hebben veel aanvragen gekregen voor lezingen en gemeenten, corporaties en wetenschappers komen op excursie naar ons project in Biddinghuizen." Henk Seinen, van Seinen Projectontwikkeling kan die belangstelling bevestigen. "De NET-Trofee heeft ons ontzettend veel opgeleverd; de prijs heeft als een katalysator gewerkt. De publiciteit was enorm, zowel van landelijke media als vakbladen. Iedereen kent ons in Nederland. En daar plukken we nog steeds de vruchten van. Maandelijks krijgen we bijvoorbeeld twee à drie interviewaanvragen van journalisten."

Naamsbekendheid
"Dankzij de NET-Trofee staat Vestia bekend als dé woningcorporatie op het gebied van energiebesparing en CO2-reductie", aldus Peter Barendse van Vestia. "Maar ook intern hebben we veel profijt gehad van de prijs. Door deelname aan de NET-Trofee werd intern goed inzichtelijk dat we met z'n allen al heel veel deden op het gebied van duurzaamheid. We stelden ons altijd heel bescheiden op, maar toen we al onze initiatieven op duurzaamheidsvlak op een rijtje zetten, zagen we pas hoe bijzonder onze werkwijze is." Volgens Barendse is er nu tot op bestuursniveau aandacht voor duurzaamheid en CO2-reductie. "Beide onderwerpen hebben een volwaardige plaats in ons beleid gekregen. Dit betekent dat we ook niet meer terug kunnen, het is nu immers de werkelijkheid."