Senternovem

28-10-2009 | Oud-finalisten NET-Trofee vormen jury 2009

Dit jaar vormt een bijzonder trio de jury voor de NET-Trofee. Het drietal heeft op het vlak van energiebesparing zijn sporen verdiend, én het kent zelf inmiddels het klappen van de zweep. Vorig jaar stonden ze namelijk zelf in de finale van de NET-Trofee.

Truus Sweringa, directeur van woningcorporatie Oost-Flevoland Woondiensten uit Dronten, én winnaar van 2008, nam het stokje als juryvoorzitter over van Elco Brinkman. Ze wordt bijgestaan door directeur Ben Verwaaijen van TNT Real Estate en wethouder Wim van Maanen van de gemeente Veenendaal.

Inspirerend en verrassend
De jury vond de 38 inzendingen voor de vijfde editie van de NET-Trofee, waaruit half september al dertien genomineerden werden geselecteerd, van een hoog niveau. Juryvoorzitter Sweringa: "De inzendingen zijn afkomstig uit alle hoeken van Nederland, en zijn inspirerend en verrassend."

Crisis
Er was volgens Sweringa een evenwichtige spreiding over de verschillende sectoren (utiliteitsbouw, corporatiewoningen en gemeenten). "Het zwaartepunt ligt echter wel duidelijk bij de bestaande bouw. Wellicht dat de crisis daar debet aan is."

Discussie
Elk jaar wisselt de samenstelling van de jury van de NET-Trofee en uiteraard leggen de juryleden, vanuit hun eigen expertise, hun eigen accenten. Dit jaar waren in de jury de corporaties, u-bouw en lokaal klimaatbeleid vertegenwoordigd. Sweringa: "Die combinatie heeft geleid tot goede discussies over de wijze waarop in de verschillende sectoren tegen uiteenlopende projecten en tegen energiebesparing wordt aangekeken."

Finale
Op 4 november maakt de driekoppige jury de winnaar van de NET-Trofee 2009 bekend. De prijs van 25.000 euro en een kunstwerk, wordt tijdens het Meer Met Minder Congres 'De Markt in Beweging' in Rotterdam uitgereikt door Leon van Halder, directeur-generaal Wonen, Wijken en Integratie.